Jocul punctelor, sau cum copiii învață încă de mici calea sigură către succes

Bine te-am (re)găsit,

Revin cu al treilea articol din seria: „Învață-i pe cei mici să-și seteze obiectivele”.

Pe cel de ieri îl găsești aici: Cum citim emoțiile și nevoile ascunse ale copiilor .

Îți recomand să-l citești, dacă nu ai facut-o deja, înainte de a trece mai departe.

Astăzi vorbim despre acțiune, elementul-cheie în atingerea obiectivelor propuse.

obiective copiiAcțiunea este calea sigură spre succesul copilului tău.

Învață-ți copilul că este important să acționeze pentru a avea ceea ce-și dorește și că nu este suficient doar să ceară, el trebuie să și facă un pas în această direcție. Așa îl vei învăța responsabilitatea și îl vei educa încă de mic în spriritul acțiunii, astfel încât atunci când va ieși de pe băncile școlii nu va aștepta ca oportunitățile să-i apară în cale, ci se va îndrepta el în direcția lor.

Cum facem? Simplu – ne jucăm!
Îți propun să folosești această tehnică atunci când copilul tău își dorește cu ardoare un anumit lucru. Acela este momentul în care își explorează automotivația. Dacă el vrea spre exemplu o excursie, un joc pe calculator mai costisitor, un telefon și așa mai de departe, acesta este momentul potrivit pentru a pune în practică jocul punctelor.

Cum funcționează acest joc? Foarte simplu, atunci când micuțul vine la tine și îți spune că își dorește un anumit lucru, îi spui că el poate avea acel lucru strângând puncte pentru acțiunile pe care le face în această direcție. Îți propun să folosești puncte și nu bani pentru că astfel copilul va învăța valoarea acțiunilor sale și nu valoarea banilor. Și acesta este lucrul pe care ți-l dorești, nu-i așa?

Construiește un sistem de punctare pentru fiecare acțiune pe care micuțul o face în această direcție, bineînțeles adaptat și vârstei sale. Spre exemplu dacă scrie o poezie va primi 10 puncte, dacă ajută un coleg cu tema 20 de puncte, dacă citește și-ți spune o istorioară interesantă alte 10 puncte.

Din cele trei exemple de mai sus poți realiza ușor următoarele lucruri – să-i dezvolți creativitatea, să-l înveți că ajutându-i pe ceilalți se ajută de fapt pe el însuși și că aducând valoarea în viața celorlalți poate obține rezultate. Frumos, practic și jucăuș în același timp. Recomandarea mea este să punctezi doar acele acțiuni care îl dezvoltă personal, nu puncta de exemplu că spală vasele sau că ia note mari la școală, astfel riști ca în momentul în care nu mai este motivat de un scop anume să nu le mai facă.

Spune-i cât valorează ceea ce-și dorește, de exemplu 500 de puncte este un nou joc PC și care sunt acțiunile prin care el poate strânge aceste puncte. Totodată, premiază-i și inițiativa. Dacă copilul tău te surprinde cu ceva neașteptat, cum ar fi un cântecel scris pentru tine sau altceva decât ce era în jocul conceput inițial, premiază-i inițiativa cu puncte bonus.

Fii creativă și învățați împreună să vă jucați și să vă dezvoltați. Astfel își va crea un stil de viață sănătos pe care îl va urma și la maturitate și care îl va conduce către succes, în primul rând prin deprinderea pe care și-a format-o și în al doilea rând prin abilitățile pe care le-a dobândit în acest proces – creativitate, spirit de acțiune, angajament 100% pentru obiectivele sale.

Și un ultim pont – pentru o vizualizare foarte bună a obiectiviului, crează-i o planșă pe care să o lipești pe frigider, pe șifonier, pe birou, sau oriunde copilul tău o poate vedea. În partea de sus lipește o poză care să ilustreze dorința micuțului, iar apoi desenează cu un marker o linie verticală până jos. În partea de sus a liniei notează punctajul total, de exemplu 500 de puncte și de fiecare dată când acesta strânge puncte notează pe axă, astefl îl vei motiva știind că atunci când ajunge în vârf va primi premiul așteptat.

Draga mea, îți doresc mult succes și să creștem împreună!

Adriana

Sursă foto aici

4 thoughts to “Jocul punctelor, sau cum copiii învață încă de mici calea sigură către succes”

  1. Si noi suntem in cautarea unui sistem prin care baiatul nostru sa poata obtine ce isi doreste/are nevoie facand ceva pentru dorinta lui. Am ezitat sa folosesc un joc ca cel prezentat mai sus pentru ca eu nu obisnuiesc sa folosesc recompensele/pedepsele si nu prea stiu cum as putea formula astfel incat punctele sa nu para o recompensa pentru o actiune a lui. Chiar sunt intr-o dilema…

    1. Așa este, Cristina, folosirea recompenselor/pedepselor îi va afecta motivația interioară, iar copilul își va pierde interesul pentru acele activități pentru care este recompensat sau pedepsit. De aceea jocul nu este recomandat spre a fi folosit pentru a „convinge” copilul să-și facă temele, să învețe, să stea cuminte ș.a.m.d. Jocul punctelor este util atunci când copilul își dorește ceva, spre exemplu un joc, o jucărie și va învăța astfel să-și asume angajamentul pentru obiectivul său și să lucreze pentru a-l atinge. Despre modul în care recompensele afectează motivația interioară am scris și aici: Școala care crește Oameni de succes

Spune-mi părerea ta aici: