Întrebarea care te va ajuta să te înțelegi și să te cunoști mai bine

Bună dragilor,

Astăzi am să vă adresez și vouă o întrebare pe care am folosit-o în interviurile mele și care a constituit o reală provocare pentru cei ce mi-au răspuns.

Poate pentru că este o întrebare pe care ne-o adresăm atât de rar, dar care este atât de importantă și care ne oferă o altă perspectivă asupra noastră.

c5ae82b8-41ea-41b8-bd46-339f6cf9235eÎntrebarea este aceasta:

Care sunt valorile pe care le-ai primit de la părinții tăi și care te-au ajutat să devii omul de astăzi?

Te-ai gândit vreodată la aceste valori, ai încercat să te cunoști prin intermediul lor, să vezi mai departe de tine, de momentul present?

Valorile primite în familie ne modelează și ne clădesc temelia pe care noi vom construi mai târziu, prin experiențele personale, o întreagă viață. 

Oricât de prezenți sau absenți au fost părinții tăi, oricât de buni sau răi, de restrictivi sau permisivi au fost aceștia, cu siguranță ai primit de la ei o parte dintre valorile importante care te-au adus aici.

Libertate, iubire, comunicare, disciplină, sinceritate, încredere în sine, curaj, recunoștință, responsabilitate. Acestea sunt doar câteva dintre cele mai frumoase exemple pe care le-am auzit de la oameni.

Rezervă-ți câteva momente pentru a reflecta la această întrebare și pentru a răspunde provocării pe care ai primit-o astăzi.

Gândește-te care sunt lecțiile pe care le-ai învățat de la mama ta, dar de la tatăl tău? Cum te-au modelat ele?

Lise Bourbeau spunea că: “Părintele de același sex are rolul de a ne învăța să iubim, să ne iubim și să dăruim iubire. Părintele de sex opus ne învață să ne lăsăm iubiți și să primim iubirea”.

În cazul tău, mama a fost cea care te-a influențat în felul în care iubești, te iubești și dăruiești iubire, așadar în relaționarea cu aceasta ai învățat să conjugi verbul “a da”. Iar tatăl te-a influențat în felul în care primești iubire și te lași iubită, verbul pe care ai învățat să-l conjugi în relaționarea cu el fiind “a lua” sau “a primi”.

Odată ce ai conștentizat aceste valori îți va fi foarte ușor să le recunoști în tine. Iar de acum înainte, când vei acționa într-un anumit fel, îți vei aduce aminte și-ți vei șopti în gând ”ah, asta o am de la mama” sau ”tata m-a învățat asta”. Apoi le vei mulțumi, tot șoptit, pentru lecțiile extraordinare pe care le-ai primit de la ei.

Uneori în viață tot ceea ce îți rămâne sunt aceste valori, prin intermediul cărora poți reclădi ceea ce ai pierdut sau poți depăși momentele grele. Chiar dacă părinții nu îți mai sunt alături pentru a te sfătui, îndruma sau sprijini, ei o vor face indirect prin intermediul lecțiilor de viață pe care ți le-au predat în copilărie.

Se vor manifesta prin curajul, prin bunătatea, prin respectul, prin încrederea ta. O parte din ei, care se regăsește și în tine, va prinde viață. Iar atunci îi vei simți aproape, prezenți în ființa ta.

 

Să creștem împreună!

Cu drag,

Adriana

 

Sursă foto aici

 

Spune-mi părerea ta aici: