Cum trezim la viață motivația copiilor?

Spread the love

Bună draga mea,

 
Prima parte a articolului o regăsești aici:
 
 
 
O întrebare tot mai des întâlnită este aceasta:„Cum să-mi motivez copilul?”
 
 
Cum să-l motivez să învețe mai bine, să-și facă ordine în cameră, să citească mai mult?
 
 
029c6f9a7e7b3073ae45db49b295c432Eu cred că privim situația dintr-un unghi greșit. Ne-am putea schimba optica și întrebarea, iar aceasta din urmă ar suna cam așa:„Ce pot face eu pentru ca micuțul meu să se simtă mai motivat? ”.
 
Este o perspectivă ușor diferită, dar care ne oferă mai multe posibilități. De ce? Pentru că atunci când ne gândim cum să-l motivăm, noi vrem de fapt să-i schimbăm emoțiile, să trezim în el acea dorință de a acționa și știm cu toții cât de dăunător este să ne asumăm responsabilitatea pentru emoțiile unei alte persoane, chiar și pentru copilul nostru. În cea de-a doua situație mingea ajunge în terenul nostru, putem acționa pentru a trezi această emoție în interiorul lui, fără însă a avea așteptări de la el, dar cu rezultate mult mai bune.
 
Și totuși ce putem face pentru ca acesta să se simtă mai motivat?
 
Cheia unei bune motivări constă în a-l iubi necondiționat. Se pare că toate întrebările și frământările noastre au același răspuns și totuși în continuare majoritatea copiilor au rezervoarele emoționale goale. 
 
Dacă te întrebi care este legătura dintre iubire necondiționată și motivție, atunci gândește-te la un moment în care te-ai simțit îndrăgostită, acela era un moment în care rezervorul tău emoțional era atât de plin încât se revărsa și în exteriorul tău.
 
Ce ecouri a avut asupra celorlalte domenii din viața ta? Lucrai mai bine, aveai mai multe idei, erai mai activă, învățai mai repede, pe scurt totul mergea strună și asta prin simplul fapt că te simțeai iubită. Erai mai încliantă să-i ajuți pe ceilalți, nu te mai enervai atât de repede pentru anumite situații, nu mai erai atât de obosită și erai dispusă să colaborezi chiar și cu persoanele pe care înainte le considerai antipatice sau să realizezi activități care nu îți făceau plăcere.
 
Acestea sunt miracolele unui rezervor emoțional plin, găsești o sursă de motivație și de energie care răzbate din interiorul tău și care îți pune în mișcare toate aspectele vieții.
 
La fel se întâmplă și cu copilul, atunci când el are rezervorul gol acesta este demotivat, este reticent la tot ceea ce i se spune și la respectarea regulilor. Sistemul recompensă-pedeapsă nu dă roade decât pe termen scurt, pentru că în timp acesta se va obișnui cu pedepsele dacă sunt aplicate des și va solicita recompense tot mai mari, întrucât nu va mai fi motivat să depună un efort suplimentar pentru a primi în schimb același lucru ca data trecută. Așadar, singura strategie sigură este aceea de a-i umple rezervorul emoțional în mod constant.
 
Pornind de la ideea că cel mic are un rezervor emoțional plin și i se permite să își urmeze pasiunile, oricare ar fi acestea, atât timp cât ele îi sunt benefice, haideți să vedem și câteva metode concrete de motivare extrinsecă (exterioară) a copiilor. Acestea însă nu vor da rezultate dacă nu se respectă primele două aspecte.
 
  • Ce nevoi are copilul meu și ce anume îl motivează?
  •  Aprecierea reușitelor sale
  •  Exemplul personal
  •  Îmbinarea utilului cu plăcutul
 
La întrebarea „Ce nevoi are copilul meu și ce anume îl motivează?” nu poți intui răspunsul pentru că este ceva ce ține de trăirile lui interioare, așa că adresează-i lui această întrebare.
 
Este foarte important să-l ascultăm pe cel mic și să-i dăm dreptul de a se exprima, sigur vom afla câteva răspunsuri inedite pe care le vom folosi ulterior în procesul de motivare. Totodată, răspunsul  poate fi mult mai simplu decât ne-am fi așteptat. 
 
Oferirea unei recompense are rolul de a satisface o nevoie a copilului, însă dacă aceasta nu-i atinge niciun punct sensibil atunci el nu se va simți motivat, iar noi ne vom enerva recurgând la cealaltă formă de motivare extrinsecă și anume pedeapsa, considerând că prima a fost ineficientă, când de fapt aceasta nu a dat rezultate pentru că am tras în țintă cu ochii închiși.
 
Bineînțeles că dacă cel mic spune că se simte motivat atunci când primește o jucărie scumpă sau când mănâncă un tort de ciocolată, noi nu trebuie să-i îndeplinim aceste dorințe doar de dragul de a-l motiva.
 
Important este să aflăm ce anume îl pune în mișcare, cum funcționează și poate vom găsi resurse nebănuite de motivare. Este alegerea noastră ce facem apoi cu informația, însă îi dăm posibilitatea să-și exprime propriile nevoi și astfel îi putem cunoaște mai bine trăirile interioare.
 
Desigur că nevoile se transformă odată cu vârsta, așadar va trebui să discutăm aceste lucruri ocazional cu el pentru a afla ce anume s-a mai schimbat în universul său interior. 
 
Despre celelalte trei modalități voi discuta într-un articol viitor, iar până atunci ai timp să afli ce anume îl motivează pe copilul tău și sunt sigură că vei fi surprinsă de răspunsurile primite din partea lui.
 
O zi frumoasă îți doresc și…
 
Să creștem împreună!
 
Cu drag,
Adriana

 

 
Sursă foto aici

Spune-mi părerea ta aici:

WhatsApp chat