Află care este limbajul de iubire al copilului tău

Bine te-am (re)găsit,

Astăzi vreau să vă vorbesc despre iubire și despre o carte pe care am citit-o zilele acestea.

Iubirea este cea mai importantă modalitate prin care noi ne exprimăm emoțional, iar aceasta reprezintă temelia oricărei relații. Nimic nu poate compensa cu iubirea necondiționată pe care tu o oferi copilului tău și care îl va urma pe acesta pe tot parcursul vieții lui.

Iubirea poate fi exprimată în diverse moduri. Sunt sigură că orice mamă și orice părinte își iubește copilul și are cele mai bune intenții, însă scopul esta ca cel mic să înțeleagă acest lucru și să se simtă la rândul său iubit. Există mai multe feluri în care se poate exprima iubirea și nu toți o înțelegem la fel.

Cele 5 limbaje ale iubirii În cartea ”Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor”, scrisă de Gary Chapman și Ross Campbell regăsim o descriere detaliată a acestor limbaje și a modului în care ele sunt exprimate și înțelese de către copii.

Autorii pornesc de la ideea, pe care și eu o împărtășesc, că fiecare om are un rezervor de iubire, un rezervor emoțional, care dacă nu este alimentat va da naștere unor comportamente nedorite, iar în timp va forma adulți dezechilibrați, cu probleme psiho-emoționale.

Așa cum rezultă și din titlul cărții există cinci limbaje de iubire – mângâieri fizice, cuvinte de încurajare, timp acordat, daruri și servicii. Iubirea față de copil trebuie exprimată prin toate cele cinci limbaje, însă doar unul dintre ele este limbajul său principal, cel pe care copilul îl vorbește și-l înțelege cel mai bine. Totodată, acesta se poate schimba în timp, mai ales în adolescență, atunci când copilul trece prin transformări puternice.

Primul limbaj, cel al mângâierilor fizice, se exprimă prin atingeri, îmbrățișări, sărutări și alte forme de afecțiune. Este un limbaj necesar mai ales pentru copiii mici, care simt foarte pronunțat această nevoie. Dacă un copil are ca principal limbaj de iubire mângâierile fizice, atunci el se va simți iubit atunci când îl atingeți și doar în treacăt, ciufulindu-i părul sau punându-i o mână pe spate. Chiar dacă în adolescență copiii nu mai sunt adepții apropierilor fizice, acest lucru nu înseamnă că ei nu au nevoie de ele. Important este să nu o faceți în fața prietenilor și să le respectați spațiul personal. În general fetele sunt mai deschise la acest tip de interacțiune decât băieții.

Cel de-al doilea limbaj este cel al cuvintelor de încurajare și se exprimă prin suportul acordat copiilor prin intermediul acestor cuvinte. Probabil și voi vă amintiți când părinții vă spuneau câteva cuvinte care vă dădeau forță pentru a trece peste anumite situații sau vă linișteau. Totodată, cuvintele devin adevărate profeții pentru copil, care până la 7 ani își formează imaginea de sine în funcție de ceea ce îi spun cei din jur. Nu este suficient doar să avem sentimente față de copii, ci să le și exprimăm în cuvinte. Dacă principalul lor limbaj de iubire este acela al cuvintelor de încurajare, iar noi nu le spunem niciodată te iubesc sau nu-i complimentăm pentru realizările lor, atunci ei se pot simți neiubiți, chiar dacă le arătăm acest lucru în alte moduri. În același timp cuvintele negative pot avea un efect devastator asupra lor, aceștia pierzându-și încrederea în sine și devenind timizi sau introvertiți.

Timpul acordat este preferatul meu pentru că aici am o poveste personală foarte frumoasă care vă va face să înțelegeți cât de important este să vorbim în limbajul copiilor. Acesta se exprimă prin activitățile pe care le faceți împreună cu ei, prin timpul petrecut împreună. Dacă aveți mai mulți copii, atunci este important să petreceți timp cu fiecare în parte, mai ales dacă unul dintre ei are această formă de limbaj, el va avea nevoie de atenția voastră nedivizată și astfel se va simți iubit.

Și acum să vă spun și povestea mea și cum niciodată nu este prea târziu să-ți iubești copilul în limbajul său. În relația cu tatăl meu principalul limbaj pentru mine era timpul acordat, iar în relația cu mama acesta era reprezentat de mângâierile fizice. Atunci când eram mică tata era un om ocupat și rareori ne petreceam timp împreună, așadar relația noastră nu era una foarte apropiată, comunicam destul de puțin și atunci când o făceam existau divergențe între noi. Ulterior când am crescut și aveam în jur de douăzeci și ceva de ani, am fost nevoită din cauza unor probleme medicale să revin acasă la părinții mei timp de o lună. În această perioadă mi-am petrecut foarte mult timp cu tata, care imi povestea în fiecare seară întâmplări din tinerețea sa pe care le ascultam foarte amuzată. A fost pentru prima oară când m-am simțit iubită de tata. Desigur și înainte știam că mă iubește, însă nu o simțeam, pentru că nu vorbea în limbajul meu. De atunci s-a îmbunătățit relația și comunicarea dintre noi și am format o legătură pe care înainte nu o aveam.

Darurile constituie al patrulea limbaj al iubirii și oricât de materialist ar părea acesta, lucrurile nu stau chiar așa, pentru că darurile pot fi oferite ca o expresie a iubirii noastre. Atât timp cât implicarea sentimentală nu este substituită cu daruri, adică dacă nu încercăm să compensăm lipsa noastră de timp cu multe cadouri scumpe, atunci copilul va traduce acel dar ca un gest de iubire. Nu trebuie să fie neapărat ceva costisitor, poate fi ceva simplu, dar care să-i arate că ne-am gândit la el. În același timp darurile oferite în mod frecvent își pierd unicitatea. Bineînțeles că cei mici își doresc tot timpul o jucărie nouă și nu trebuie să le cumpărăm tot magazinul pentru a-i face să se simtă iubiți, ba din contră, cu cât au mai multe jucării cu atât aceștia se plictisesc mai repde de ele și nu se mai bucură la primirea unui nou cadou. Totodată trebuie să ținem cont de faptul că atunci când le oferim un anumit lucrur sub formă de răsplată pentru comportamentul lor, acesta nu mai este un dar. Noi de fapt facem un troc ”dacă ești cuminte îți iau o ciocolată”, copilul primește ceva la schimb pentru comportamentul său.

Ultimul limbaj este cel exprimat prin intermediul serviciilor pe care noi le facem pentru copii. Gary Chapman spunea în cadrul cărții că ”în ziua în care veți afla că veți fi părinte, practic vă înrolați într-un serviciu cu normă întreagă. Foarte adevărat dat fiind faptul că cei mici întotdeauna au nevoie să facem anumite servicii pentru ei, în funcție de etapele lor de dezvoltare. Totuși rolul nostru este acela de a-i ajuta, de a-i sprijini și nu de a face lucrurile în locul lor. Odată ce sunt pregătiți să se servească singuri, unica noastră datorie este aceea de a-i învăța cum să o facă. Dacă cel mic poate mânca singur, sau se poate îmbrăca singur atunci el va face aceste lucruri pentru el, însă dacâ are nevoie să-l ajutăm să facă un proiect tehnic pentru școală, spre exemplu construirea unei case în miniatură, atunci acesta este un serviciu pe care îl putem face pentru el și prin care îi putem arăta iubirea.

Îți poți cunoaște mai bine copilul prin prisma acestor limbaje și odată ce l-ai identificat pe cel principal va fi mai ușor să-i umpli rezervorul emoțional. Însă dacă aceste limbaje sunt folosite în mod punitiv, respectiv dacă identificăm ca principal limbaj de iubire mângâierile fizice iar atunci când copilul are un comportament nedorit, noi nu-l privim și nu-l atingem pentru a-i arăta că suntem supărate pe el, sau dacâ are ca limbaj seriviciile iar noi îi spunem “pentru asta nu te mai ajut săptămâna viitoare cu proiectul”, atunci acestea pot deveni foarte distructive. Limbajele trebuie folosite doar pentru a alimenta și nu pentru a pedepsi, nu trebuie să fie privite ca și cum am găsit punctul slab și acum știm pe ce butoane să apăsăm pentru a-l controla pe cel mic. Dimpotrivă, utilizare lor în sens negativ va duce la manifestarea unor comportamente nedorite.  

Copiii trebuie iubiți în toate cele cinci limbaje, pentru că lipsa oricăruia va conduce la un dezechilibru. Limbajul principal este cel ce umple cel mai rapid rezervorul de iubire. Un copil care se simte iubit va fi mult mai ușor de disciplinat.   

Iubirea și puterea exemplului personal sunt cele mai puternice forme de educație. Un copil care se simte în siguranță și iubit de câtre familia sa are toate șansele să devină un adult de succes și împlinit pe toate planurile.

Să creștem împreună!

Cu drag,

Adriana

 

Sură foto aici

Spune-mi părerea ta aici: