5 lucruri care NU trebuie să lipsească din ghiozdanul unui copil

Bine te-am regăsit,

Îți mai amintești emoțiile de la începutul anului școlar? Cum simțeai un gol în stomac și așteptai cu nerăbdare să te întorci la școală, să-ți revezi colegii, să miroși cărțile și caietele noi, să-ți cunoști profesorii?

Cum uneori îți era teamă de provocările pe care le vei întâmpina și anul acesta, de o materie care-ți părea dificilă sau de un coleg care te tachina?

Chiar dacă am terminat de mult școala, emoțiile acestea au rămas vii în fiecare dintre noi.

Inapoi la scoalaIată că ne apropiem de începerea unui nou an școlar, iar copiii, profesorii, dar și părinții se pregătesc să-l întâmpine. Rechizite, ghiozdan, bloc de desen, caiet special de biologie, geografie și muzică, la acestea se vor adăuga manualele și rețeta este completă pentru anul care vine.

Pentru că tot începe școala și eu mă pregătesc de lansarea unui nou proiect – “Școala care crește Oameni de succes”, dar despre acesta vreau să îți vorbesc puțin mai târziu.

Până atunci, pentru că nu mai este mult și în câteva zile părinții îi vor ajuta pe copii să-și facă ghiozdanul pentru prima zi de școală, m-am hotărât să scriu un articol despre ce NU trebui să lipsească din ghiozdanul unui școlar la început de an.

Pe lângă caiete, cărți și penarul doldora, te rog să îți amintești să îi pui copilului în ghiozdan și:

1. Un model profesional bun. Un copil învață din tiparul profesional pe care-l modelează părintele său. El observă care este atitudinea mamei și a tatălui față de locul de muncă, dacă aceștia sunt ambițioși, dacă au obiective pe care și le ating cu succes, dacă își practică cu plăcere meseria; sau din contră, dacă sunt demotivați, povestesc în fiecare seară despre problemele de la serviciu cărora nu le fac față, vorbesc despre nedreptatea cu care-i tratează șeful și despre discuțiile în contradictoriu avute cu colegii. Toate acestea sunt absorbite de copilul care pare doar că se joacă liniștit lângă ei, neluând în seamă ce spun părinții săi, iar mai apoi transpuse în atitudinea lui față de școală.

2. Un praf de încredere în sine. Rețeta succesului conține încredere în forțele proprii, aceasta ajutându-l pe copil să străbată provocările zilnice. Este important să-i fie admirat și apreciat efortul și nu doar reușita, pentru că, de cele mai multe ori copiii greșesc în procesul acesta de învățare. Greșeala este doar o oportunitate de a experimenta și de a învăța, iar copilul trebuie să lase acasă teama de a greși, iar în ghiozdan să-și pună încrederea în sine.

3. Înțelepciune. Înțelepciunea ține de capacitatea de a gândi pentru el însuși, în timp ce cunoașterea ține de informațiile pe care le primește. Școala, așa cum o știm astăzi, este locul unde copilul primește foarte multă cunoaștere, de aceea este important să-i pui în ghiozdan și înțelepciune, pentru a ști cum să folosească acele cunoștințe dobândite. Cel mai mare dar pe care i-l poți face copilului este să-l ajuți să-și formeze o judecată proprie, să fie capabil să raționeze pentru el însuși.

4. Compasiune. Școala nu este doar locul unde copilul merge să învețe, este și locul unde dezvoltă relații sociale și interacționează cu alți copii, învață cum să gestioneze relațiile, cum să rezolve conflictele și va dezvolta strategii pentru a face față acestor provocări sociale. De aceea, este important ca un copil să aibă compasiune pentru cel din fața sa, să-l privească prin oglinda empatiei și să-l înțeleagă înainte de a-l judeca. Copiii învață aceste modele de la părinții lor, din felul în care îi văd că-și rezolvă conflictele, cum reacționează în diverse situații, cum răspund în momentele tensionate. Așadar, oferă tu în primul rând compasiune și un model bun.

5. Câteva povești despre școală. Un copil nu se satură niciodată să asculte povești, mai ales dacă sunt inspirate din viața părinților. Fie că vorbim despre prima zi de școală, sau doar despre prima zi dintr-un nou an școlar, copilul poate avea temeri legate de noul început și lucrurile care-l așteaptă. În astfel de momente îi este de ajutor ca părintele, bunica, bunicul și orice altă persoană apropiată să-i ofere cât mai multe povestioare despre viața lor de școlari. Aceste povești, dacă sunt puse în ghiozdan, îl ajută pe copil să facă mult mai bine față temerilor legate de școală și să aibă un model după care să se ghideze.

Școala nu este doar locul unde copilul învață, ci locul unde el se formează ca individ, în care stabilește legături cu colegii și cu dascălii. Și toate acestea vor avea un impact considerabil asupra performanțelor sale.

Despre școală sunt multe de spus, de aceea am decis să scriu un întreg booklet care să-i ajute pe părinți, dascăli și toți cei ce lucrează cu copiii să aibă o viziune completă a acestei experiențe, precum și să găsească soluții pentru depășirea temerilor, promovarea cooperării și reducerea competiției, precum și pentru hrănirea nevoii naturale de cunoaștere, care contribuie la auto-motivarea copilului.

Ce vei afla din acest material

Mai mult decât atât, am invitat să se alăture acestui proiect 3 specialiști care m-au îmbogățit cu foarte multe informații utile.Interviuri

Booklet-ul este disponibil GRATUIT aici: Școala care crește Oameni de succes.

Informațiile cuprinse sunt foarte utile părinților, chiar și celor ce au copii preșcolari, pentru că discut despre nevoia de cunoaștere și cum este înăbușită aceasta atunci când copilul merge la școală, prin aplicarea metodelor de motivare extrinsecă.

Dar, am să te las pe tine să descoperi mai multe despre booklet-ul “Școala care crește Oameni de succes”.

Să creștem împreună,

Adriana

Sursă foto: aici.

Spune-mi părerea ta aici: