Bine te-am (re)găsit,
Astăzi vreau să încep prin a-ți adresa următorarele întrebări:
- Care sunt cele mai importante lucruri pe care le învață un copil de la părinții săi?
- Care sunt cele mai importante lucruri pe care tu le-ai învățat de la părinții tăi?
- Care sunt cele ami importante lucruri pe care tu le dai mai departe copiilor tăi?
La a doua și a treia întrebare poți răspunde doar tu și chiar te rog să te gândești câteva momente la 3 lucruri pe care tu le-ai învățat din familia ta și pe care le dai mai departe.
Aceea este cea mai de preț moștenire pe care ai primit-o și pe care o lași micuților tăi.
Eu astăzi îți voi scrie despre 5 lucruri care ar trebui să-i facă oricărui copil viața mai bună și mai frumoasă, pentru că ele sunt de fapt adevărate diamante dacă sunt șlefuite în conștiința micuților.
Cum să ai încredere în tine însuți
Încrederea în sine este unul dintre cele mai importante lucruri care îl vor ajuta pe copil în viață, poate cel mai important. Este elementul care face diferența între a avea succes și a eșua în orice domeniu, fie că vorbim despre cel profesional, personal sau social.
Este esențial să-i construiești copilului o imagine de sine frumoasă și puternică, una care să-l facă să creadă că poate muta munții din loc, că poate obține tot ceea ce-și dorește. Să-l încurajezi constant chiar și când face lucruri mărunte, nu uita că pentru el nu sunt deloc mărunte, sunt lucruri mărețe. Spune-i: “astăzi ai făcut lucrurile așa cum ai știut și ai putut de bine, mâine vei fi cu siguranță mai bun”.
Și amintește-ți că nimic nu-l face pe copil mai încrezător în forțele sale, decât aprecierea părinților. Să-i vadă mândri de el, încântați de eforturile sale și bucuroși de reușitele lui, este cea mai mare sursă de încredere și motivație pe care o poate avea un copil.
Cum niciodată să nu te dai bătut
Țin minte când eram în clasa întâi și am întâmpinat prima provocare majoră din viața mea și anume să scriu literea M, mare, de mână. Și astăzi îmi amintesc de efortul, dedicația și implicarea mea 100% în atingerea acestui obiectiv. În continuare cred că a fost umul dintre cele mai grele lucruri pe care le-am făcut în viață.
La un moment dat am vrut să mă dau bătută, să renunț, să îl înlocuiesc pe M cu N atunci când scriu, orice dar să pun capăt calvarului. Și atunci știu că m-am uitat la mama și i-am zis descurajată: „Poate nu mă pricep la asta și nu pot să-l fac pe M niciodată. Când să renunț?”, iar mama mi-a răspuns: „Niciodată!”.
Această lecție mi-a rămas în minte de atunci. În cele din urmă am reușit să-l fac și pe M, mare, de mână, iar acum de câte ori întâmpin o provocare, care mi se pare mai mare decât mine, un hop pe care încerc să-l depășesc de mai multe ori și nu reușesc, mi-aduc aminte cât de greu a fost să-l fac pe M, mare, de mână și de cuvintele mamei mele și nu renunț niciodată.
Cum să-ți depășești temerile și să-ți urmezi drumul
Viața este plină de provocări, acestea nu încetează niciodată chiar dacă ai 5 sau 50 de ani. Fiecare provocare vine la pachet cu teamă – teama de necunoscut, teama de eșec, teama de a nu fi suficient de bun. Este important ca cel mic să învețe că teama este un sentiment natural, care apare atunci când ne confruntăm cu un viitor incert, însă acest lucru nu trebuie să-l oprească din a-și urma visul, din a-și atinge scopul, oricât de măreț ar fi acesta.
„Dacă visul tău nu te sperie, atunci nu este suficient de măreț”
Învață-l să simtă teamă și să acționeze în ciuda acelui sentiment, să-l depășească și la sfârșitul drumului să fie mai puternic decât a fost la începutul lui. Teama te face mai puternic, mai curajos, îți dă mai multă încredere în tine, teama te ajută să fii mai bun.
Cum să nu te mulțumești cu mai puțin decât meriți
Inspiră-l pe copil să creadă că el are un potențial extraordinar, că este un om autentic ce poate face lucruri excepționale. Nicodată, niciodată, dar niciodată nu ar trebui să fie mulțumit cu mai puțin decât atât.
Să se îndepărteze de orice lucru, persoană sau situație care-l fac să se simtă mai mic sau mai slab. El este singurul care-și cunoaște adevărata valoare și care trebuie să aleagă mereu conștient de aceasta. Învață-l să nu se subaprecieze și să-și caute acele experiențe pe măsura lui, pentru că doar astfel va trăi lucruri extraordinare și va învăța cum să fie cea mai bună variantă a sa.
Cum nu există eșecuri, ci doar experiențe din care să înveți
Eșecurile sunt relative, ceea ce un om definește ca eșec îl face pe un altul să spună „Nu am dat greș. Pur și simplu am găsit 10,000 de idei care nu funcționează” (Thomas Edison despre bec). Cred că aceasta este mentalitatea pe care ar trebui să o avem despre eșec și anume că drumul către succes este pavat cu 10,000 de încercări nereușite.
Cu toții ne confruntăm cu mai multe sau mai puține astfel de momente în viață. Copilul ar trebui să știe că procesul învățării și reușitei este un lung șir de încercări nereușite dar care au scopul de a te face mai bun de fiecare dată, de a te aduce mai aproape de success.
Învață-l să nu se teamă de eșec, să se bucure de fiecare experiență pe care i-a rezervat-o viața și să ia tot ce este mai bun din aceasta. Să încerce necontenit până va reuși.
Dacă un copil va învăța aceste lecții încă de mic, ele îi pot schimba viața și cu siguranță îi vor construi un caracter puternic, ce va face față oricărei provocări pe care o va întâmpina.
Importante nu sunt numărul sau intensitatea provocărilor, ci felul în care acesta le privește și cum se raportează la ele.
Să creștem împreună!
Te îmbrățișez cu drag,
Adriana
Sursă foto aici
Similare