3 metode eficiente pentru motivarea copiilor

Bună draga mea,

A doua parte a articolului o regăsești aici Cum trezim la viață motivația copiilor

Astăzi vreau să vorbesc despre celelalte trei metode de motivare:

  • Aprecierea reușitelor copiilor
  • Puterea exemplului personal
  • Îmbinarea utilului cu plăcutul

motivatia copiilorAprecierea reușitelor

Așa cum am mai spus, copilul se simte fericit atunci când vede că părinții sunt mândri de el. Când merge pentru prima oară și este aplaudat de aceștia, chiar dacă el cade după doi pași, se va ridica și va încerca din nou pentru că observă entuziasmul cu care părinții îi întâmpină încercarea stângace de a se ține pe picioare.

O laudă constructivă și realistă îl va motiva pe cel mic să obțină în continuare rezultate cel puțin la fel de bune, în timp ce critica îl va demoraliza și va avea efectul contrar și anume să-l demotiveze.

A-i spune copilului că nu este suficient de bun nu este o formă de motivare, ci de sabotare.

Un efect similar îl va avea minimalizarea acelor lucruri pe care copilul ți le povestește cu mândrie, tocmai pentru că așteaptă apreciere din parte ta. Dacă el îți spune că astăzi a citit la școală cursiv pentru prima dată, fără nicio greșeală și tu îi spui „ei și ce dacă, trebuia să faci asta de mult” sau „eu la vârsta ta citeam câte zece pagini pe zi”, atunci el va simți că a făcut un lucru neimportant deși până atunci era tare încântat de reușita sa. Un  alt rezultat nefericit este că astfel își pierde și încrederea în el însuși.

Atunci când copilul îți povestește reușitele, încercă să privești situația prin ochii lui și să îi sărbătorești micile succese, care pentru el sunt lucruri extraordinare.

Aprecierea este foarte importantă pentru orice persoană și mai ales pentru copii, care vor să se simtă acceptați și remarcați de către părinții lor. Aprecierea este o formă de motivare și de întărire a încrederii în sine, iar folosirea acesteia nu va crea copii răsfățați ci oameni stabili emoțional, siguri pe ei și motivați în a-și atinge scopurile.

Apreciază mereu procesul prin care copiii învață, efortul și angajamentul lor, perseverența, strategiile pe care le folosesc, îmbunătățirea lor constantă.

Puterea exemplului personal

O altă formă de motivare este aceea de a-i împărtăși celui mic din experiențele tale și de a-i spune care au fost pașii pe care tu la rândul tău i-ai parcurs. Această tehnică funcționează atunci când copilul se simte demoralizat de insuccesele lui, sau îi este teamă că nu va reuși.

Fii un bun model pentru el și spune-i despre dificultățile pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai depășit, acest lucru îl va ajuta să aibă o altă viziune asupra situației actuale și-l va motiva să încerce din nou pentru a-ți călca pe urme, pentru a fi la fel de bun ca tine sau poate chiar mai bun.

Întotdeauna transmite-i acest mesaj sub formă de încurajare și nu spunându-i că tu la vârsta lui mutai munții din loc iar el nu poate clinti nici măcar un băț de chibrit. Discursul motivațional trebuie să fie unul care să-l inspire pe copil și nu unul care să-l complexeze.

Și nu în ultimul rând…îmbină utilul cu plăcutul

Putem îmbina utilul cu plăcutul și să-i integrăm pasiunile sale în activitățile care nu-i trezesc atât de mult interesul. Pentru mulți oameni este dificil să intre în starea de flux, să depășească momentul în care nu au starea necesară de a începe o anumită activitate. La fel se întâmplă și cu cel mic atunci când nu are chef să-și facă temele sau să învețe.

Dacă reușim să-l introducem în starea de flux prin intermediul pasiunilor sale, atunci această problemă este rezolvată.

Spre exemplu, într-una din zilele trecute, nepoțica mea avea de scris o compunere despre copilărie și amâna începerea acesteia sub diferite pretexte, susținând că nu are inspirație. Știam că-i place foarte tare să deseneze, așa că i-am propus să facă mai întâi un desen despre cum vede ea copilăria, iar apoi să scrie compunerea porinind de la desenul respectiv. A părut foarte încântată și acest artificiu a introdus-o mult mai repede în fluxul creativ, iar compunerea a fost excelentă.

Folosește pasiunile copilului drept motor și încearcă să le integrezi în cadrul activităților care nu-i stârnesc interesul și față de care se simte demotivat.

Amintește-ți că lucrurile făcute cu plăcere sunt făcute mai repede și mai bine.

Tot ceea ce trebuie să faci tu este să găsești un mijloc de îmbinare a acestora. În timp copilul se va obișnui cu acest fel de învățare și îl va aplica singur.

 

Să creștem împreună!

Cu drag,

Adriana

 
 Sursă foto aici

Spune-mi părerea ta aici: