A exista o bună comunicare între tine și copil și a-l învăța pe acesta să comunice eficient atât cu tine, cât și cu cei din jurul său este un alt aspect important în relaționarea părinte-copil, sau adult-copil.

Ce înseamnă a comunica eficient cu un copil?

Cum ar trebui să-i vorbim acestuia?

Respectul in comunicareEste foarte important atunci când discutăm cu copiii să le vorbim de la egal la egal și să-i tratăm cu respect în comunicare.

Respectul în comunicare înseamnă a nu-i spune „tu ești mic și nu înțelegi” sau „fă cum am zis eu pentru că sunt mare și știu mai bine”. Presupune a-i argumenta orice îi spui exact cum procedezi și într-o discuție între adulți. Doar astfel respectul va deveni reciproc.

Dacă noi îl întrerupem atunci când vorbește, de ce am avea pretenția ca el să nu ne întrerupă pe noi?

De ce el să ne spună „mulțumesc” și „te rog frumos” când noi nu folosim aceste expresii? Nu avem cum să-i cerem copilului  ceva ce noi nu-i oferim lui.

Un alt aspect cu o importanță majoră este acela de a-i răspunde la întrebări. Atunci când sunt mici copiii adresează multe întrebări pentru că ei astfel învață. Nu-i neglija aceste întrebări deși știu că uneori poate fi destul de greu să faci față interogatoriului după o zi grea la serviciu, dar gândește-te cum ar fi pentru tine să mergi la un nou loc de muncă, să adresezi întrebări colegilor referitoare la ceea ce ai de făcut și ei să nu-ți răspundă. Așa se simt și cei mici atunci când nu le răspundem la întrebări. Ei doresc să cunoscă și să înțeleagă cât mai multe. Un copil întâlnește zeci de situații noi în fiecare zi, pentru care are nevoie de explicații și îndrumări. În comunicarea cu micuții avem nevoie de răbdare și de răspunsuri creative.

Am scris despre sutele de „De ce-uri” ale copiilor și cum putem să le răspundem acestora, în booklet-ul „Școala care crește Oameni de succes”, pe care îl poți descărca gratuit de aici.

La vârsta de trei-cinci ani copiii trec prin perioada lui NU, în care spun „nu” la multe dintre cerințe. Este vârsta la care ei descoperă că trebuie să urmeze un set de reguli, să fie disciplinați și oferă acest NU sub formă de revoltă. În astfel de momente este foarte important să îi explici, să îi argumentezi de ce îi ceri să facă lucrurile respective și ce va avea de câștigat în urma acestora. Din nou pimul exemplu trebuie să fii tu. Copilul își admiră părintele și dorește să-i semene atunci când va crește.

În loc să-l trimiți la baie să se spele pe dinți, mergi împreună cu el și spune-i: ”uite ce dinți frumoși are mami, haide să ne spălăm ca să-i ai și tu la fel de frumoși ca ea”. Sau “știi de ce este tati așa puternic? pentru că a mâncat multe legume atunci când era copil ca tine”.

Și atunci când greșește este important să folosești comunicarea pentru a înțelege ce anume l-a determinat pe copil să se comporte sau să acționeze astfel. Fără a afla motivul care stă în spatele acțiunilor sale și doar pedepsindu-l, nu faci altceva decât să alimentezi frustrări și comportamente nedorite care pot lua amploare pe viitor.  Pe măsură ce copiii cresc, gradul de control asupra lor scade ( în jurul vârstei de 9 ani pedepsele încep să nu mai funcționeze, iar în jurul vârstei de 13 ani copiii care au fost crescuți cu o disciplină autoritară încep să se revolte), însă o bună comunicare este cea care te va ajuta să-l îndrumi întotdeauna, indiferent că are trei sau șaisprezece ani. 

Am să te las cu următoarele cuvinte:

Comunicarea este cheia care în relaționarea cu copilul tău va deschide multe uși, fără a le forța,  dacă este folosită inteligent.

Știi exact de ce ai primit acest mesaj astăzi!

Cu drag,

Adriana

Posted in: Fără categorie

Lasa un comentariu