- Adriana
- Lasa un comentariuon Jocul punctelor, sau cum copiii învață încă de mici calea sigură către succes
Bine te-am (re)găsit,
Revin cu al treilea articol din seria: „Învață-i pe cei mici să-și seteze obiectivele”.
Pe cel de ieri îl găsești aici: Cum citim emoțiile și nevoile ascunse ale copiilor .
Îți recomand să-l citești, dacă nu ai facut-o deja, înainte de a trece mai departe.
Astăzi vorbim despre acțiune, elementul-cheie în atingerea obiectivelor propuse.
Acțiunea este calea sigură spre succesul copilului tău.
Învață-ți copilul că este important să acționeze pentru a avea ceea ce-și dorește și că nu este suficient doar să ceară, el trebuie să și facă un pas în această direcție. Așa îl vei învăța responsabilitatea și îl vei educa încă de mic în spriritul acțiunii, astfel încât atunci când va ieși de pe băncile școlii nu va aștepta ca oportunitățile să-i apară în cale, ci se va îndrepta el în direcția lor.
Cum facem? Simplu – ne jucăm!
Îți propun să folosești această tehnică atunci când copilul tău își dorește cu ardoare un anumit lucru. Acela este momentul în care își explorează automotivația. Dacă el vrea spre exemplu o excursie, un joc pe calculator mai costisitor, un telefon și așa mai de departe, acesta este momentul potrivit pentru a pune în practică jocul punctelor.
Cum funcționează acest joc? Foarte simplu, atunci când micuțul vine la tine și îți spune că își dorește un anumit lucru, îi spui că el poate avea acel lucru strângând puncte pentru acțiunile pe care le face în această direcție. Îți propun să folosești puncte și nu bani pentru că astfel copilul va învăța valoarea acțiunilor sale și nu valoarea banilor. Și acesta este lucrul pe care ți-l dorești, nu-i așa?
Construiește un sistem de punctare pentru fiecare acțiune pe care micuțul o face în această direcție, bineînțeles adaptat și vârstei sale. Spre exemplu dacă scrie o poezie va primi 10 puncte, dacă ajută un coleg cu tema 20 de puncte, dacă citește și-ți spune o istorioară interesantă alte 10 puncte.
Din cele trei exemple de mai sus poți realiza ușor următoarele lucruri – să-i dezvolți creativitatea, să-l înveți că ajutându-i pe ceilalți se ajută de fapt pe el însuși și că aducând valoarea în viața celorlalți poate obține rezultate. Frumos, practic și jucăuș în același timp. Recomandarea mea este să punctezi doar acele acțiuni care îl dezvoltă personal, nu puncta de exemplu că spală vasele sau că ia note mari la școală, astfel riști ca în momentul în care nu mai este motivat de un scop anume să nu le mai facă.
Spune-i cât valorează ceea ce-și dorește, de exemplu 500 de puncte este un nou joc PC și care sunt acțiunile prin care el poate strânge aceste puncte. Totodată, premiază-i și inițiativa. Dacă copilul tău te surprinde cu ceva neașteptat, cum ar fi un cântecel scris pentru tine sau altceva decât ce era în jocul conceput inițial, premiază-i inițiativa cu puncte bonus.
Fii creativă și învățați împreună să vă jucați și să vă dezvoltați. Astfel își va crea un stil de viață sănătos pe care îl va urma și la maturitate și care îl va conduce către succes, în primul rând prin deprinderea pe care și-a format-o și în al doilea rând prin abilitățile pe care le-a dobândit în acest proces – creativitate, spirit de acțiune, angajament 100% pentru obiectivele sale.
Și un ultim pont – pentru o vizualizare foarte bună a obiectiviului, crează-i o planșă pe care să o lipești pe frigider, pe șifonier, pe birou, sau oriunde copilul tău o poate vedea. În partea de sus lipește o poză care să ilustreze dorința micuțului, iar apoi desenează cu un marker o linie verticală până jos. În partea de sus a liniei notează punctajul total, de exemplu 500 de puncte și de fiecare dată când acesta strânge puncte notează pe axă, astefl îl vei motiva știind că atunci când ajunge în vârf va primi premiul așteptat.
Draga mea, îți doresc mult succes și să creștem împreună!
Adriana