Dragile mele,
Astăzi vreau să vorbim despre curaj.
Curajul este o altă valoare pe care o dăm copiilor noștri, o valoare indispensabilă în devenirea lor.
Ce înseamnă pentru tine curajul?
Te rog gândește-te timp de două minute la această întrebare, înainte de a citi mai departe.
Curajul poate avea diferite valențe în funcție de perspectiva celui care-l definește. Pentru o mamă care-și crește copilul singură curajul poate înseamna să faci față zilei de astăzi, în timp ce pentru un student curajul înseamnă să îți contrazici profesorul, sau pentru un bărbat curajul însemnă să o ceri de soție la a treia întâlnire.
Te întreb din nou, ce înseamnă pentru tine curajul? Gândește-te la un moment în care ai avut curaj și ce anume ai simțit atunci.
Viziunea noastră o transmitem copilului, de aceea este important să ne dăm seama ce reprezintă pentru noi a avea curaj. Nu există un răspuns bun sau rău, corect sau incorect, ci doar răspunsul tău, pe care l-ai modelat în urma experiențelor trăite și bineînțeles în urma a ceea ce ai învățat în familie.
Mama mentor îi predă copilului, prin puterea exemplului personal, lecția curajului. Iar în viziunea mea aceasta arată cam așa:
„Dragul meu,
Vei avea momente în viață în care vei simți teamă sub diferite forme – teama de eșec, teama de necunoscut, teama de schimbare, teama de maine, teama de rău. În acele momente adu-ți aminte că între tine și ziua de mâine stă doar teamă și timp. Timpul trece, fiecare moment este altul decât cel precedent, fiecare secundă e diferită și irecuperabilă.
Teama te poate însoți pentru o clipă sau pentru o viață, tu alegi. Ia-ți teama de mână și treceți împreună prin experiența care te înspăimântă atât de tare, dincolo de ea nu va mai fi teamă, căci teama are și ea limitele sale. Iar legea care se aplică aici este aceasta – teamă poți simți doar pentru ceva ce se întâmplă acum sau se poate întâmpla în viitor, însă nu pentru ceva ce s-a întâmplat deja.
Curajul, dragul meu, este atunci când greșești de mai multe ori și nu te dai bătut, atunci când nu te mulțumești cu un lucru doar pentru că este sigur și la îndemână și decizi să pășești în viitorul incert, dar plin de posibilități, atunci când nu îți negi identitatea pentru a fi acceptat de ceilalți, atunci când admiți în momentele grele că ți-e teamă, atunci când începi o nouă zi, atunci când știi să spui nu, atunci când joci după regulile tale, atunci când plângi și ești vulnerabil în fața altei persoane, atunci când iubești, atunci când ai încredere în tine deși ceilalți îți spun contrariul, atunci când ești tu însuți, atunci când recunoști că ai greșit.
Dragul meu, fii curajos, căci a trăi și a acționa cu teamă te face slab, îți limitează potențialul de a fi extraordinar.”
Vorbește-i copilului tău despre curaj, va avea nevoie de această lecție în viață și de cuvintele tale. Admiră-l atunci când este curajos. A-l încuraja înseamna a-i inspira curaj.
Să creștem împreună!
Cu drag,
Adriana