Bună dimineața,

Ieri vă spuneam că în această săptămână v-am pregătit o serie de articole despre cum să-i învățăm pe cei mici să-și seteze obiectivele.

Primul articol îl găsești aici: Cum îți înveți copilul să-și seteze inteligent obiectivele?

Mai jos ai continuarea.

need-vs-wantÎnvață-l să spuna „eu am nevoie” în loc de „eu vreau” 

De ce ar face o diferență atât de mare această perspectivă? Pentru că atunci cand îți dorești un anumit lucru întotdeauna primul aspect pe care-l ai în vedere este rezultatul final. De exemplu “vreau o casă”. Acesta este prima sămânță din dorința respectivă. Daca o lași așa necioplită aceasta nu se va materializa. Trebuie să-i dai contur pentru a prinde in realitate.

Așa am fost obișnuiți de mici să formulăm o dorință atunci când le ceream parinților diverse lucruri, pentru că nu le puteam realiza singuri. Am crescut cu mentalitatea de “cerșetor”, pe principiul “da-mi și mie o casă”. Cam asta exprimă vreau, posibilitatea de a avea, în niciun caz certitudinea.

Cum ți se pare “am nevoie de o casă”?   Exprimă o nevoie, o necesitate personală. Deja nu mai cerșim, doar ne exprimăm necesitatea. Am și motive pentru care am această nevoie, pentru că întotdeauna o nevoie este bine justificată de cel ce o lansează. Am nevoie înseamnă îmi trebuie o casă pentru ca acum am doi copii și am nevoie de mai mult spațiu pentru ei.

Vezi diferența dintre vreau și am nevoie? Am nevoie presupune o justificare bine întemeiată care se ascunde în spatele dorinței tale și care în cele din urmă te va conduce la a dobândi ceea ce ți-ai dorit. 

 Cum citim emoțiile și nevoile ascunse ale copiilor?
Acum să traducem în limbajul micuților. Copilul îți va spune “vreau jucăria x”. Acesta este momentul în care tu îl vei învăța diferența dintre a vrea și a avea nevoie. Roagă-l să reformuleze cerința sa cu “am nevoie de jucăria x”. După ce vei primi solicitarea reformulată întreabă-l și de ce își dorește această jucărie. Vei avea surpriza să afli o mulțime de motive interesante pe care nici nu le bănuiai.

Explică-i de ce procedezi astfel și spune-i că vrei să-i cunoști mai bine dorințele și trăirile interioare. Fă toate acestea ca un joc și creați-vă un ritual în care copilul tău îți va spune motivele pentru care simte că are nevoie de lucrurile pe care și le dorește.

Vei vedea că îți va fi mai ușor să-i interpretezi emoțiile, spre exemplu atunci când va spune că are nevoie de o jucărie pentru că prietenii lui o au, aceea este nevoia de acceptare și apartenență la grup, sau atunci când spune că are nevoie de o rochiță pentru a fi frumoasă, înseamnă că fetița ta are de fapt nevoie de o întărire a încrederii de sine. Pe lângă nevoia materială îi poți hrăni și nevoia emoțională pe care o identifici cu mai mare ușurință.

Pune în aplicare chiar de astăzi acest pont și spune-mi într-un comentariu ce răspunsuri interesante ai primit de la copilul tău.

Să creștem împreună!

O zi frumoasă îți doresc,

Adriana

Posted in: Fără categorie

Lasa un comentariu