Bine v-am (re)găsit,
Vreau mai întâi de toate să știu care este punctul vostru de vedere în ceea ce privește cretivitatea copiilor.
De ce considerțai că aceasta este importantă pentru dezvoltarea lor?
Eu personal nu o consider importantă, ci indispensabilă în mediul economico-social de astăzi.
Creativitatea înseamnă rapiditate de adaptare la situații noi și găsirea unor soluții atipice pentru rezolvarea diverselor probleme. Creativitatea înseamnă flexibilitate și cum să fii cu un pas în fața celorlalți.
Trăim într-un mediu care evoluează foarte rapid și care se schimbă de la o zi la alta, să nu mai spun de la un an la altul. Când copilul se îndreptă către o facultate, către o anumită specializare, acesta merge spre domeniul care oferă cele mai multe oportunități de dezoltare la momentul respectiv, dar până ce el își finalizează studiile domeniul deja nu mai este de actualitate, iar piața este suprasaturată de forță de muncă ieftină.
Creativitatea este una dintre calitățile care-l ajută să se diferențieze de concurenții săi, să vină cu răspunsuri originale la un interviu, cu soluții noi la locul de muncă și cu idei profitabile de afaceri.
Și atunci de ce o ucidem în școli?
Sistemul de învățământ nu este unul dintre cele mai fericite, teoria este literă de lege în școli iar copiilor li se antrenează doar capacitatea de memorare și nu cretivitatea.
Orice răspuns atipic, care nu se găsește în manualele de specialitate, este penalizat. De multe ori mesajul transmis este „stai jos, ai gândit destul, data viitoare pune mâna și învață”.
Cert este că școala te pregătește pentru o cu totul altă experiență decât cea care este într-adevăr în viață.
Dar nu sistemul de învățământ este cel despre care vreau să vorbim aici, ci despre a-i stimula copilului creativitatea acasă și despre a vă dezvolta această latură împreună.
Copiii sunt foarte creativi, iar un astfel de joc nu va fi deloc dificil pentru el, poate pentru tine va constitui o provocare.
Haideți să vedem câteva exemple de jocuri atipice și amuzante de stimulare a creativității, care vă pot anima timpul petrecut împreună.
- În loc de tradiționala poveste citită din cărți, apelează din când în când la un joc de construire a poveștilor împreună cu micuțul tău. Începi tu prin a spune o frază, după care el s-o continue cu o idee de-a sa, apoi tu preiei ștafeta și narezi în continuare și tot așa până terminați istorioara. Acest joc vă va stimula amândurora cretivitatea și vă va antrena imaginația.
- Într-un studiu asupra creativității s-a demonstrat că adulții sunt mult mai puțin cretivi decât copiii pentru că ei caută soluții raționale, în timp ce micuții doar fac un exercițiu de imaginație. În studiul respectiv li s-a arătat adulților o imagine care nu reprezenta ceva anume și li s-a cerut să găsească diverse interpretări ale acestia. Majoritatea adulților au găsit una maxim două variante, în timp ce copiii au găsit peste cinci. Fă acest exercițiu cu micuțul tău, uitați-vă la nori și încercați să ghiciți ce formă au, sau priviți un desen asimetric și dați-i diverse interpretări.
- Jocul rimelor poate fi la fel de interesant și creativ. Ca și în jocul cu povestea spune-i copilului tău un vers la care el să-ți răspundă cu un alt vers care să rimeze cu al tău. Apoi inversați rolurile. Sigur va fi un joc foarte amuzant pentru amândoi care vă va binedispune.
- Desenatul este de asemenea o activitate care-ți dezvoltă latura creativă. Desenați împreună, poate mergeți chiar la un curs de pictat pe față. Copiii adoră astfel de activități ieșite din comun, mai ales atunci când le fac împreună cu părinții. Știu când eram mică și pictam împreună cu mama mea statuete (bibelouri), era o activitate care-mi plăcea tare mult.
- Jocul oamenilor este un joc pe care-l puteți practica atunci când așteptați undeva. Propune-i copilului tău să faceți pe Sherlock Holmes și să ghiciți cât mai multe detalii despre o persoană din fața voastră, să-i creați acesteia o poveste. Începe tu spunându-i de exemplu „uite băiatul acela citește o carte de anatomie, sigur este student la medicină și astăzi are examen”. Observați împreună cât mai multe detalii și nici nu veți simți când va trece timpul. Este un joc pe care eu îl practic cu placere și astăzi și care mă ajută să citesc mult mai ușor oamenii cu care interacționez pentru prima dată.
- Actoria este la fel de interesantă și creativă. Propune-i copilului ca la masa de Duminică să pună în scenă o piesă scurtă pentru tine și tatăl său. Dacă ai mai mulți copiii aceștia o pot face împreună sau separat, cum doresc. Bineînțeles dacă acest joc îi încântă și pe ei. Dar copiii sunt dornici de atenție și vor să vă vadă mândri de realizările lor, așa că nu vor scăpa ocazia să vă impresioneze. Mai mult decât atât îi veți da de lucru pentru o zi – două, timp în care va regiza șceneta. Iar un copil este cuminte atunci când este vesel, când are ceva de lucru.
Recomandarea mea este să înveți din nou să te joci și să împrumuți din optica micuțului tău, care este atât de creativ și are o imaginație atât de bogată.
Să creștem împreună!
Cu drag,
Adriana