Bună draga mea,
Timpul este o resursă importantă pe care însă puțini știu să o gestioneze eficient. De multe ori ne trezim în criză de timp și constatăm că ne-am irosit ore bune pe activități neimportante. Ți s-a întâmplat și ție să te regăsești într-o astfel de situație?
Organizarea programului zilnic este necesară pentru a crea maximum de valoare în cel mai scurt timp. Dar câți dintre noi sunt obișnuiți cu această autodisciplină a timpului?
Mie personal mi-ar fi prins tare bine să fiu ghidată în organizarea programului, încă de când eram copil.
Încă mai am de învățat la acest capitol și lucrez constant cu mine pentru a-mi forma deprinderi care-mi sunt benefice în acest sens. Totuși, nu-i ușor să ștergi atâția ani în care nu a existat o disciplină a timpului.
Consider că este esențail să-i învățăm pe cei mici concepte precum organizarea timpului, planificarea activităților și prioritizarea acestora, să-i ajutăm să deprindă abilități organizatorice. Mai devreme sau mai târziu, vor avea cu siguranță nevoie de acestea.
Dar cum să-l ajuți pe copil să-și organizeze programul?
Acest lucru va fi cu atât mai dificil, cu cât și tu la rândul tău te confrunți cu această provocare. Organizarea programului și prioritizarea activităților sunt aspecte pe care trebui să le înveți mai întâi tu, pentru ca apoi copilul să te ia drept model. Nimic din ceea ce faci, nu trece neobservat și tot ceea ce ești tu, se imprimă în conștiința copilului.
În continuare îți propun 5 direcții pentru a-l ajuta pe copil să-și organizeze eficient timpul.
- Începeți să organizați programul împreună
Propune-i copilului, pentru început, să organizați împreună programul său, să prioritizați activitățile în funcție de importanța și urgența acestora și să le alocați un timp concret. Apoi ajută-l să preia din ce în ce mai mult această responsabilitate, până când va ajunge să-și organizeze singur programul.
- Scrieți programul pentru ziua următoare
În fiecare seară scrieți pe o foaie, sau într-un caiet, programul pentru ziua următoare. Și aici nu mă refer doar la orarul de la școală, ci la întreg programul – timp de joacă, cursurile pe care le face, timp pentru teme, activități fizice. Astfel copilul va învăța să se autodisciplineze și să-și asume responsabilitatea pentru modul în care-și petrece timpul, totodată știind ce are de făcut pentru ziua următoare.
- Învață-l să fie flexibil
Să se adapteze cu ușurință schimbărilor intervenite. Asigură-te că în programul său are incluși timpi tampon între activități, astfel încât el să nu devină stresat pentru că nu se încadrează și să-și poată prelungi o activitate dacă este necesar acest lucru.
- Timpul special petrecut cu părintele
Introdu în programul său o ora pe zi, atunci când timpul îți permite și ție, pentru a petrece timp special împreună. Pentru copil acest timp special este foarte important atât pentru a-i satisface nevoi emoționale de bază, precum cea de atenție, afecțiune, iubire, precum și pentru a ști că acest timp îi este dedicat lui în întregime și că el este o prioritate pentru tine.
- Timp pentru a învăța lucruri noi
Și nu în ultimul rând, ajută-l pe copil să includă în programul său câteva zeci de minute pe care le dedică zilnic pentru a învăța ceva nou, dintr-un domeniu care-l pasionează, important este ca aceasta să fie alegerea lui. Odată cu trecerea timpului, copilul va păstra acest obicei, iar la maturitate îl va folosi pentru a se instrui constant în domeniile în care vrea să exceleze.
Adaptează-te și în funcție de vârsta copilului și de personalitatea și ritmul lui de a face anumite lucruri. Scopul este să-l ghidezi și nu să-l controlezi.
Cu toții suferim din lipsă de timp. De ce nu am învăța cum să-l gestionăm mai bine încă din copilărie?
Timpul este o resursă neregenerabilă, așa că ar trebui să învățăm să-l folosim din plin și să-l umplem cât mai mult posibil cu activități care ne fac plăcere.
Să creștem împreună!
Cu drag,
Adriana