Bună draga mea,

 

Jocul este o formă de învățare, de cunoașterea și de experimentare. Prin joc cei mici percep lumea din jurul lor, caută răspunsuri și găsesc soluții. 

 

Joaca nu este doar o formă de recreere, ci un program intensiv de pregătire pentru viață, de testare a posibilităților și de construire a tiparelor mental-emoționale după care copilul se va ghida inconștient și la maturitate.

 

Ar fi util ca și noi adulții să integrăm jocul în viața noastră pentru a elimina stresul și a găsi soluții noi și inedite la problemele cotidiene.

 

Haide să vedem cu ce-i ajută joaca pe copii și care sunt beneficile ascunse ale acesteia.

 

 

Joaca îi ajută în procesul de învățare și adaptare la lumea din jurul lor.

 

Dacă privim în natură observăm cum puii animalelor se antrenează permanent într-o formă de luptă în joacă, ei se pregătesc de fapt pentru ca mai târziu să poată vâna sau să se poată apăra. Ceea ce poate nu vedem este însă faptul că astfel ei învață să-și controleze agresivitatea, pentru ca la maturitate, atunci când se dispută teritorii sau dreptul de reproducere, rareori animalele luptă până la moarte. În majoritatea cazurilor conflictele se rezolvă doar printr-o afișare a puterii până ce unul dintre adversari este intimidat. Astfel animalele învață să-și controleze agresivitatea și să o dozeze corespunzător.

 

La fel se întâmplă și în cazul copiilor, doar că pentru ei joaca are un rol cognitiv mental și mai puțin fizic, pentru că noi oamenii ca și specie ne bazăm pe inteligența noastră pentru a ne asigura supraviețuirea. În ceea ce privește agresivitatea, copiii învață prin joacă să o stăpânească și să o exteriorizeze într-un mod care să nu le dăuneze altora. Așadar când vedem un copil care se joacă știm că acesta este angajat într-un proces de învățare și drept urmare trebuie să-i acordăm importanța cuvenită.

 

 

Joaca îl protejează pe copil de efectele pe termen lung ale stresului.

 

Este activitatea prin care copiii se destind și se recuperează după evenimentele unei zile stresante. Aceștia folosesc joaca pentru a depăși micile nemulțumiri de la școală, grădiniță, locul de joacă sau cearta cu un prieten.

 

Prin joacă cei mici se detașează de situația trăită, astfel reușind să se relaxeze. Este o modalitate facilă de a trece peste micile drame de zi cu zi.

 

Această formă de eliminare a stresului ar trebui adoptată și de către adulți. De multe ori adulții nu știu să se desprindă de problemele de la serviciu și le integrează și în viața lor personală, așadar ei trăiesc continuu în stres. Organismul uman nu este construit să lucreze timp de mai mult de 4 ore în condiții de stres, cu toate acestea mulți oameni trăiesc astfel timp de 12-16 ore pe zi. Nu-i de mirare că aceasta a devenit una dintre cele mai arzătoare probleme actuale.

 

Joaca îl ajută pe copil să se recupereze în urma unor traume suferite.

 

Copiii folosesc joaca pentru a se recupera în urma unei traume suferite, astfel ei folosesc jocul pentru a transpune evenimentul respectiv într-o formă inofensivă și ludică, în care ei dețin controlul și nu mai sunt actori ai momentului traumatic, ci regizori.

 

Un copil ce a fost implicat într-un accident de mașină va retrăi momentul traumatic jucându-se cu mașinuțe pe care le va ciocni între ele, un copil ce a fost victima unei violențe fizice, va folosi păpușile pentru interpretarea unor șcene ce vor ilustra evenimentele trăite de către acesta. 

 

Astfel copiii reușesc să-și recapete controlul asupra propriei vieți, transformând evenimentul traumatic într-un joc în care ei dețin puterea și nu mai sunt în poziția de victimă. 

 

Deseori copiii recurg la această metodă pentru a depăși momentele dificile, ei vor să transpună în jocurile lor acele situații în care s-au simțit lipsiți de putere, fie că este vorba despre un accident de mașină sau o problemă întâmpinată la școală. 

 

De ce crezi că cei mici se joacă frecvent de-a școala, doctorul, dentistul? Pentru că în astfel de situații se simt lipsiți de putere și simt nevoia să recapete controlul și să depășească acel moment.

 

 

Astăzi îți propun să te joci alături de copilul tău, să învățați împreună, să vă relaxați, să relaționați și…

Să creștem împreună!

Cu drag,

Adriana

 

Posted in: Fără categorie

Lasa un comentariu