Ziua bună,

Ți s-a întâmplat ca indiferent de ce ai face, copilul tău să nu fie suficient de motivat?

Sau uneori să nu reușești să-i trezești interesul pentru temele de acasă?

Temele sunt o misiune imposibilă și o sursă de conflict între voi? 

Dacă da, mai jos ai să găsești 8 soluții simple pentru a face dintr-o misiune imposibilă, una de succes. Acestea sunt utile și dacă ai un copil care își face temele fără prea multe proteste, însă vrei să îl sprijini cu o nouă perspectivă care i-ar putea ușura munca și l-ar ajuta să aibă rezultate mai bune în viitor.

Înainte de toate vreau să-ți spun o întâmplare interesantă la care am luat parte. 

Acum câteva luni, unul dintre copiii de la centru era ajutat de către un voluntar să-și facă temele. Fiind în apropiere, le-am auzit discuția. Bărbatul îl ruga pe copil să citească cu voce tare un text din cartea de română, iar copilul refuza. Au continuat așa timp de câteva minute, iar eu am sesizat cum în interiorul celui mic se acumulează frustrare, furie și teama de a eșua. Am hotărât să vin cu o nouă abordare, m-am așezat lângă el zâmbitoare și i-am spus: „Uite Bogdan, hai să facem o piesă de teatru din istorioara asta. Eu sunt povestitorul și citesc textul, iar tu citești dialogul dintre personaje. De acord?”. A fost mai mult decât încântat de târgul nostru și a citit foarte coerent tot dialogul dintre personaje, care constituia mai mult de trei sferturi din întreg textul. 

Când l-am văzut pe copilul care se temea să citească, mi-am amintit de mine la acea vârstă, când textele din cartea de română mi se păreau interminabile, dar citeam lejer dialogul pentru că dintr-un motiv sau altul eu îl vedeam ca fiind mai accesibil și mai scurt, drept urmare aveam mai puține șanse să greșesc și mai mult timp pentru a mă pregăti.

Presiunile constante nu vor funcționa, sau poate dacă la început funcționează, pe parcurs își pierd din eficiență. Ceea ce este important este să-l ajuți pe copil să-și asume responsabilitatea pentru temele sale. Temele sunt responsabilitatea copilului, nu a părintelui, așa că oricât de tentant ar fi, nu-i oferi răspunsurile de-a gata, lasă-l să gândească pentru el însuși.

Sunt, sau nu temele bune? Mulți dintre noi știu deja că unele țări, precum Finlanda, au renuțat la temele pentru acasă pentru că le-au considerat a fi neproductive. Copiii au nevoie de relaxare după câteva ore de studiu la școală, au nevoie să se joace și creierul să aibă timp să integreze informațiile dobândite în ziua respectivă la școală. Poate cel mai important aspect nu este existența sau nu a temelor, ci volumul acestora. Un volum mare îl face pe copil să fie demotivat și să amâne începerea temelor precum și să prelungească terminarea lor.

  1. Elimină teama de eșec

Copiii se tem de eșec, deși la această vârstă micile greșeli sunt la ordinea zilei pentru că ei învață repetând de mai multe ori o acțiune. Așadar, înainte de toate, ceea ce trebuie să faci este să elimini teama de eșec, teama de a greși, teama de a nu fi suficient de bun. Explică-i de exemplu faptul că este natural să greșești atunci când înveți și chiar dacă nu citești cursiv de prima dată un text, îl poți relua și cu siguranță la a doua citire va fi mai ușor.

  1. Maturitatea emoțională

Ross Campbell spunea în cartea sa „Educația prin iubire” că: pentru ca un copil să fie capabil să învețe, el trebuie să fie la nivelul de maturitate emoțională specific vârstei sale. Copiii ce nu se simt acceptați de părinți vor fi reticenți în a accepta efortul învățăturii. 

Așadar, înainte de toate este esențial să-ți îndrepți atenția spre rezervorul emoțional al copilului și cât de capabil este acesta să înfrunte provocările vieții, să își stăpânească anxietatea și furia, cât de în largul său se simte pentru a-și exprima emoțiile și dacă știe să le identifice și să le exprime sănătos. Aceste aspecte definesc nivelul de maturitate emoțională.

3.Ajută-l să-și seteze obiectivele inteligent și eficient

Setarea obiectivelor are multiple beneficii, de la vizualizarea și asumarea unui scop, la motivarea și determinarea copilului în atingerea scopului respectiv.  Foarte puțini copii sunt învățați să-și seteze obiectivele, deși acesta este un punct cheie în succesul lor actual și viitor. Am scris mai multe detalii în acest articol: Jocul punctelor, sau cum copiii învață de mici calea sigură către succes.

  1. Setează sarcini realiste 

Atunci când vrei ca cel mic să fie mai implicat în activitatea sa, ai grijă să setezi sarcini realiste pentru ca el să le poată îndeplini, altfel va lua naștere frustrarea și drept urmare acesta va fi din ce în ce mai reticent la teme și învățătură. Totodată, frustrarea nu ajută la concentrare, pentru că aceasta îi distrage atenția de la activitatea respectivă, copilul focusându-și atenția asupra emoției și a ceea ce simte și nu asupra temelor.   

Deseori copiii își pierd interesul pentru că o sarcină este mult prea ușoară sau prea grea pentru ei. Ajută-l pe copil să-și seteze singur sarcinile pe care le are de făcut și termenele limită pentru îndeplinirea acestora și implică-te doar dacă el este mult prea indulgent sau exigent cu el însuși.

  1. Împarte proiectele mari în altele mai mici

Proiectele mari pot părea copleșitoare și de multe ori copilul își pierde interesul înainte de a începe. Pentru a evita acest lucru, împarte o sarcină mai mare în mai multe, dar mai ușor și rapid de îndeplinit. Acolo unde există posibilitatea, îmbină utilul cu plăcutul și găsește modalități de a-i integra pasiunea în responsabilitățile sale care nu sunt prea interesante pentru cel mic. Găsești mai multe detalii în articolul: 3 metode eficiente pentru motivarea copiilor.

  1. Elimină distragerile

Cu toții știm cât de dificil este să te concentrezi asupra unei sarcini, ce nu-ți suscită interesul, mai ales atunci când telefonul sună, facebook-ul este activ, la TV este difuzată o emisiune interesantă. Poate părea imposibil să te concentrezi 100% asupra sarcinii respective. 

Dacă noi adulții întâmpinăm atâtea dificultăți în menținerea atenției, atunci pentru copil aceast lucru poate deveni extrem de dificil. Asigură-te că are un spațiu în care să nu existe astfel de distrageri și unde-și poate face temele în liniște. În același timp amintește-i că odată terminate temele, va avea mai mult timp pentru a face ceea ce-și dorește.

  1. Apreciază-i reușitele

Cea mai mare fericire a copilului este să-i vadă pe părinți fericiți și mulțumiți de el. Observă atunci când copilul este concentrat și atent la ceea ce face și complimentează-l pentru momentele când face lucrurile bine. Totodată, este important să nu formulezi o laudă goală, explică-i ce este bine la ceea ce a făcut sau ce îți place la felul în care a gândit o soluție. Și cere-i părerea: „Ție îți place ce a ieșit?”, astfel încât copilul să fie el însuși mândru de rezultatul său. Mândria pentru propriile rezultate este una dintre formele de motivare intrinsecă.

  1. Tu ce propui?

Cere-i părerea. Întreabă-l de ce ar avea nevoie să-și îmbunătățească rezultatele la școală. Deși poate părea că nu este așa, de cele mai multe ori copiii știu intuitiv de ce anume au nevoie pentu a învăța mai bine, așa că întreabă și ascultă. Apoi decideți împreună în ce măsură este posibil să puneți în practică soluțiile respective. Copilul poate veni cu propunerea de a face temele împreună cu un prieten sau coleg care stăpânește mult mai bine o materie la care el întâmpină dificultăți, sau să reia informațiile din anii precedenți. Dacă propunerea nu ți se pare una potrivită, nu îl certa. Ajută-l să înțeleagă singur de ce nu o poate pune în practică, sau de ce nu este o propunere utilă. Din experiență îți pot spune că dacă treci de primele 2-3 propuneri de suprafață, care reflectă dorințe naturale ale copiilor (să meargă mai rar la școală, să fie orele mai scurte ș.a.m.d), vei găsi recomandări într-adevăr utile.

Dezvoltarea abilității de concentrare pentru o perioadă îndelungată are nevoie de practică, așa că ai răbdare în procesul de învățare a ei. Oferă-i sprijin copilului tău, dar nu-ți asuma tu răspunderea în locul lui. 

Să creștem împreună! 

Cu drag,

Adriana

Posted in: Fără categorie

Lasa un comentariu