Bine te-am (re)găsit,
Săptămâna trecută am participat la Maratonul de Sănătate Secom, unde am aflat informații interesante despre stres.
Știi cum este când primești o invitație la un eveniment, fix atunci când ai cea mai mare nevoie de acele informații?
Ei, așa a fost și pentru mine invitația la Maratonul de Sănătate Secom.
Corpul nostru este ca un oraş, iar stresul este ca o furtună în acel oraş.
Sunt curioasă câte furtuni am zilnic în interiorul meu?!
Unele furtuni trec repede și se sting chiar înainte de a începe. Altele sunt adevărate uragane care-mi slăbesc organismul și mă împiedică să mă bucur de toate lucrurile pe care îmi doresc să le fac în decursul zilei.
Și aceasta nu este doar povestea mea.
Un studiu realizat de Ivox arată că 75% dintre angajații români sunt stresați la locul de muncă. Iar 8 din 10 acuză boli și manifestări ale acestei stări.
Organismul nostru nu este făcut să funcționeze timp îndelungat în starea de stres, astfel că 85% dintre cei afectați de stres la locul de muncă resimt ca efect surmenajul și oboseala, 71% iritabilitate și 68% susțin că au probleme cu somnul.
Ce facem noi românii pentru a ne crește nivelul de energie?
Se pare că soluția preferată de 56% dintre respondenți este cafeaua.
Aici ridic mâna sus și plec capul, pentru că sunt o băutoare înrăită de cafea. Am transformat cafeaua în aliment de bază la micul dejun, prânz și cină.
Sunt conștientă că efectul energizării este unul mai mult psihologic, iar o cantitate atât de mare nu-mi ajută organismul. Dar, este plăcerea mea vinovată și delicioasă.
Cu toate că nu voi renunța la cafea (prea curând), mă bucur că am descoperit alte alternative de energizare, despre care voi povesti mai jos.
Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, ne-a povestit despre stres și cum se manifestă acesta.
Stresul este răspunsul pe care-l generează psihicul uman în exercițiul de mobilizare și adaptare a organismului la anumiți stimuli externi.
Există stres sezonier, la trecerea la un nou anotimp: alte temperaturi, presiune atmosferică, luminozitate diferită, alimentație; și stres cotidian, pe care îl resimțim cu toții atât la nivel fizic, psihic, cât și emoțional.
Cum se manifestă stresul?
La mine stresul ia forma durerilor de cap, oboselii, am maxilarul încordat și dificultăți de concentrare. Uit să fac ce aveam de făcut acum două zile și mă pierd printre zecile de activități începute și neterminate încă.
Noaptea nu pot adormi gândindu-mă la ce am de făcut în ziua următoare, iar a doua zi sunt obosită și nu mă pot concentra pentru că nu am dormit bine.
Apoi spun STOP. Am nevoie de odihnă, am nevoie de relaxare, să îmi mențin corpul sănătos și mintea limpede.
Stresul se manifestă ca o stare de oboseală fizică și psihică, scăderea energiei vitale, tulburări de memorare, de concentrare, amețeală, somnolență diurnă, tulburări de somn nocturn, irascibilitate, variații ale apetitului și așa mai departe.
Dar aşa cu spunea şi doamna Dr. Ruxandra Constantina, să găsim soluții şi să eliminăm factorii de stres, pentru că lamentarea nu ajută.
Recomandări pentru limitarea efectelor stresului asupra sănătății:
- terapii cu suplimente (important este să alegem suplimente naturale, de calitate și în concentrații optime)
- alimente specifice primăverii
- hidratare cu apă, sucuri naturale, ceaiuri
- alte tehnici: respirație, meditație, reflexoterapie, reflexoterapie polarizată
Ce este Maratonul de Sănătate Secom?
„Maratonul de Sănătate Secom®”este un proiect de informare care își propune să aducă față în față specialiștii din domeniul medical și persoanele interesate de sănătate, într-un maraton de dialoguri deschise. Proiectul are drept scop promovarea unei atitudini responsabile față de propriul organism și cultivarea unui comportament preventiv și va cuprinde o serie de seminarii, distribuite în cadrul mai multor secțiuni.
Sper că aceste informații ți-au fost de folos.
Mie una mi-au prins tare bine, mai ales acum când am mai multe proiecte în desfășurare și îmi doresc să transform stresul dintr-un prieten loial, într-o cunoștință care mă mai vizitează din când în când doar pentru a-mi aminti că am nevoie să mă odihnesc.
Tu cum stai la capitolul stres și oboseală?