Bine te-am (re)găsit,
Îi este de folos educația financiară unui copil? Am fi tentați să credem că un copil nu este nevoit să se gândească cum să-și gestioneze resursele, dat fiind faptul că îi sunt satisfăcute toate nevoile de către părinți. Așa să fie?
Este esențial să avem în vedere că majoritatea obiceiurilor dobândite în anii copilăriei sunt folosite de adultul de mai târziu.
Atunci când vine pe lume, bebelușul, de cele mai multe ori, doar cere și-i sunt satisfăcute toate nevoile.
Pe măsură ce crește, chiar dacă nevoile de bază îi sunt satisfăcute în continuare, copilul manifestă o serie de dorințe. Dorințele sale cresc odată cu el și sunt din ce în ce mai variate – jucării, activități, gadget-uri. Iar aici intervin limitele de ordin financiar pe care le stabilesc părinții.
Dar ce înțelege un copil despre bani?
Este important să discuți cu cel mic sau cea mică despre bani: de unde vin ei, pentru ce îi folosești și cum îi poți gestiona eficient.
De ce este important ca un copil să învețe de mic să-și gestioneze banii?
- Convingerile și obiceiurile sale îl vor însoți și la maturitate
- Dacă atunci când este mic învață să economisească și să-și folosească banii inteligent, va face acest lucru și când va crește
- Va înțelege de unde vin acele limite de ordin financiar stabilite de părinți
Când este potrivit să îi vorbești despre bani?
În jurul vârstei de 3 ani copilul poate înțelege noțiuni simple despre bani. Îi poți explica faptul că, pentru a avea bani tu mergi la serviciu, iar cu banii respectivi cumperi toate cele necesare.
Momentul în care copilul își dorește o jucărie mai costisitoare este potrivit pentru a deschide discuția despre bani. Explică-i că poate strânge bani pentru a-și cumpăra jucăria respectivă sau poate renunța la alte jucării pe care și le dorește (și care sunt pe lista de așteptare) pentru a o cumpăra pe aceea.
Oferă-i săptămânal o sumă de bani mică și explică-i ce variante are de a cheltui acea sumă:
- Poate folosi banii imediat și să-și cumpere un lucru mai mic
- Poate strânge banii și să-și cumpere după câteva săptămâni o jucărie pe care și-o dorește (astfel copilul dezvoltă toleranță la frustrare, fiind nevoit să aștepte un timp mai îndelungat pentru a-și atinge scopul și amânând recompensa)
- Poate să doneze banii unui caz caritabil și să ajute o altă persoană (astfel copilul învață generozitatea)
Pușculițele și purcelușii – Joc pentru educația financiară a copilului
Dincolo de explicații logice, jocul este cea mai bună modalitate de a-l ajuta pe copil să învețe câteva noțiuni de educație financiară.
Vă puteți juca împreună „de-a magazinul”, fiind pe rând în rolul de cumpărător și vânzător. Folosiți frunze sau hârtii pentru bani și câteva produse de vânzare. Astfel copilul înțelege ideea de schimb și se pune pe rând în papucii vânzătorului și ai cumpărătorului.
Un alt joc interesant este menit să-l ajute pe copil să-și facă cele trei pușculițe despre care discutam mai sus – jocul Purcelușilor.
Pentru acest joc aveți nevoie de 3 pușculițe de orice formă – borcane, cutii, porcușori de lut… .
Spune-i copilului o poveste despre cum pușculițele acestea sunt ca trei purceluși.
Unul dintre ei este Purcelușul Vreau-Acum, care folosește imediat toți banii pe care îi primește și se bucură de plăcerile mărunte aduse de aceștia.
Al doilea purceluș este Purcelușul Mai-Aștept, care nu folosește banii imediat, îi strânge pentru a-și lua un lucru pe care și-l dorește foarte mult și pe care îl poate cumpăra după mai multe săptămâni sau chiar luni. Chiar dacă uneori îi este greu să aștepte, purcelușul își amintește de dorința lui și se gândește ce bucuros va fi când își va cumpăra lucrul respectiv.
Al treilea purceluș este Purcelușul Dau-Cu-Drag, care folosește banii pentru a-i ajuta pe ceilalți, pentru că știe că se poate întâmpla ca unele persoane să aibă mai multă nevoie de acei bani, decât are el.
Toți acești trei purceluși sunt buni prieteni și funcționează foarte bine împreună.
Mai apoi, încurajează-l pe copil să-și împartă suma săptămânală primită în cele trei pușculițe. Spre exemplu, dacă primește 10 lei, poate pune 3 lei la Purcelușul Vreau-Acum, 5 lei la Purcelușul Mai-Aștept și 2 lei la Purcelușul Dau-Cu-Drag.
Este un joc amuzant, dar din care copilul va învăța să-și gestioneze bănuții pe care îi primește.
Iată și 5 soluții pentru a-l sprijini pe cel mic în dobândirea unei educații financiare sănătoase:
- Tu ești modelul său. Modul în care tu îți gestionezi finanțele este punctul de plecare în educația financiară a copilului. Întreabă-te care este relația ta cu banii, cum te raportezi la aceștia și ce mesaje ai primit de la propriii părinți despre bani. Scapă de acele mesaje care nu-ți aduc bucurie și care nu l-ar ajuta nici pe copil. Astfel de mesaje sunt: „banii sunt răi”, „doar oamenii vicleni au bani”, „banii sunt murdari”, „banii sunt greu de obținut” și așa mai departe.
- Atunci când faci lista de cumpărături, implică-l pe copil în realizarea ei. Spune-i de la început care este bugetul și apoi puneți împreună pe listă tot ce aveți de cumpărat. Dacă dorești să-i cumperi ceva copilului atunci când mergeți la magazin, îi poți spune care îi este suma alocată și adaugi acel lucru pe listă. Atunci când sunteți la cumpărături, dacă își dorește un anumit lucru pe care nu-l poate primi acum, îi poți reaminti de lista făcută acasă.
- Încurajează-l să economisească pentru a-și lua lucrurile pe care și le dorește. Dacă primește de la tine de fiecare dată când cere, nu va avea niciun motiv să economisească și nici nu va aprecia valoarea acelor lucruri.
- Atunci când iei decizii legate de bani, vorbește cu voce tare, astfel încât copilul „să audă” gândurile tale. Spre exemplu, vorbește despre cum renunți la două lucruri pe care ți le dorești luna aceasta, pentru ca luna viitoare să-ți cumperi ceva de care ai nevoie sau care îți face plăcere și care este mai costisitor.
- Discută împreună cu cel mic despre investiții. Unele sume pot aduce câștiguri mai mari, dacă sunt investite. Puteți crea chiar conceptul de bancă în casă. Copilul poate depune o sumă „la bancă”, iar luna viitoare să primească cu 1 leu mai mult, în urma dobânzii acumulate.