- Adriana
- Lasa un comentariuon Cel mai prețios dar pe care îl poți primi de la cineva care te iubește este timpul
Bine te-am (re)găsit,
Miercuri, pe data de 20 Aprilie, am avut ocazia să susțin campania inițiată de Itsy Bitsy FM la conferința de presă destinată acesteia. Campania este sprijinită și de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
Campania are ca obiectiv informarea părinților, bunicilor, cadrelor didactice asupra unui nou sindrom – ATCP. Acesta este cauzat de timpul îndelungat pe care copilul și-l petrece conectat la tehnologie și deconectat de lumea din jurul său.
Campania este sprijinită de profesioniști și oameni frumoși, ce vor să vadă o schimbare în viața copiilor care s-au distanțat emoțional de părinți și și-au găsit refugiul în brațele tabletei.
Un părinte nu trebuie doar să-și vadă copilul crescând, ci să-l și simtă crescând. – Gabriela Coman, Președintă a Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție
Un copil a sunat la telefonul copilului, iar operatorul ce a preluat apelul l-a întrebat:
– Ai fost bătut?
– Nu.
– Ai fost agresat?
– Nu.
– Ai fost abuzat?
– Nu, dar nu am cu cine să vorbesc.
Alți copii au sunat la acel număr de telefon pentru a citi o compunere sau pentru a fi ascultați la teme.
Este un adevăr trist, dar care pare că este prezent în multe familii astăzi. În România, 62% dintre copii și-au exprimat dorința de a petrece mai mult timp cu părintele, arată un studiu ralizat în anul 2016 de către Open Research, la comanda Itsy Bitsy FM.
Copilul vine la tine cu sufletul deschis, iar dacă tu îl amâni, el se închide. Mai târziu rolurile se vor inversa, părintele își va dori să aibă timp cu copilul, iar copilul nu își va mai dori acel lucru. – Virgil Ianțu
Studiile arată că părinții români reacționează când copiii lor au probleme de sănătate fizică, dar nu sunt preocupați de sănătatea emoțională a celor mici. Psihologii subliniază că majoritatea tulburărilor de comportament specifice sindromului ATCP (www.sindromatcp.ro) la copii se pot rezolva dacă părinții le dedică timp de calitate, însă îngrijorarea specialiștilor este că aceștia nu știu ce înseamnă această noțiune și nu o aplică. Conform experților, timp de calitate nu înseamnă timp petrecut în aceeași cameră, ci ca părinții să fie prezenți 100% în relație, oferindu-le copiilor întreaga atenție
Cel mai prețios dar pe care îl poți primi de la cineva care te iubește, astfel încât să te simți iubit, este timpul. – Cristina Trepcea, psiholog
Campania a debutat cu demersurile făcute de inițiatori pentru ca 1 Iunie să devină zi națională liberă, astfel încât părinții și copiii să aibă ocazia să petreacă mai mult timp de calitate împreună.
Campania va cuprinde:
- Acțiuni de informare a părinților pentru a conștientiza importanța dedicării a minimum o oră pe zi de calitate cu copiii, fără tehnologie și cu 100% prezență în relație – prin canalele proprii, evenimente speciale și întâlniri cu aceștia.
- Acțiuni dedicate copiilor, în care cei mici vor avea posibilitatea să își facă vocea auzită și să-și provoace părinții să fie 100% prezenți în relația lor.
- Dezbateri cu factorii de decizie și mese rotunde care să identifice soluții pentru a răspunde la această problemă și să câștige susținători.
- Milităm, de asemenea, ca ziua lor aniversară, copiii să o petreacă împreună cu părinții, ziua de 1 Iunie devenind astfel Ziua Copilului cu Părinții.
Noi încercăm de cele mai multe ori să-i schimbăm pe copii, dar ar fi bine să-i întrebă: Tu ce ai vrea să schimbi la mine? – Vigil Inațu
„Am remarcat că noi, româncele, ne fixăm obiective nerealiste care duc apoi la mari dezamăgiri. De pildă, obiectivul de a fi și mamă grijulie și gospodină perfectă și de a le dovedi pe toate. Sfatul meu este să ne alegem clar prioritățile. Să renunțați la gătitul mâncărurilor sofisticate, frecatul clanțelor și candelabrelor și să vă cuibăriți lângă cel mic când doarme, să vă jucați cu el când este treaz, să ieșiți împreună la plimbare și să îi arătați copacii înfloriți, lumea uimitoare, bucurându-vă de timpul petrecut împreună. Am învățat din experiență că prioritatea mea numărul 1 este să fiu alături de copilul meu și asta înseamnă să fiu o mamă sănătoasă, să am grijă de starea mea de bine pentru a fi alături de fetița mea cât mai bine, să îi pot oferi atenție maximă când suntem împreună „, declară Andreea Marin.
Românii care susțin inițiativa sunt chemați să se alăture pe pagina de Facebook 1 iunie zi liberă.
Să creștem împreună!
Adriana Mitu