Bine te-am (re)găsit,

Te-ai întrebat vreodată care este rolul cuvintelor urâte (înjurăturilor) și de ce au apărut ele în vocabularul nostru ?

De ce noi, adulții, folosim cuvinte urâte când ne accidentăm sau când ne enervăm?

Care este legătura dintre înjurături și emoții?

Ei bine, cercetătorii au descoperit că amigdala (parte a creierului responsabilă cu procesarea emoțiilor) este cea care se activează în momentul în care înjurăm. Așadar, scopul înjurăturilor este acela de a elibera emoțiile puternice pe care le simțim, cum ar fi furia intensă.

Mai mult decât atât, atunci când vorbim, noi procesăm sunete și părți de cuvinte în emisfera stângă (responsabilă cu limbajul) pe care le unim pentru a forma cuvinte întregi. Cercetătorii susțin că în cazul înjurăturilor, aceste cuvinte sunt stocate în întregime în emisfera draptă (cea emoțională), așadar nu mai este necesară procesarea logică a lor.

Alte studii au demonstrat că folosirea înjurăturilor ajută la diminuarea durerii, de aceea avem tendința să folosim astfel de cuvinte atunci când ne lovim din greșeală.

Deși din punct de vedere social folosirea înjurăturilor este considerată a fi nepotrivită, cei mai mulți dintre noi au folosit măcar o dată înjurăturile pentru a-și descărca emoțiile intense.

Dar de ce folosesc copiii astfel de cuvinte ?

Copiii folosesc cuvinte urate

Primesc deseori această întrebare la conferințele și atelierele pe care le susțin. Ea este urmată de cele mai multe ori de o a doua întrebare: „Ce facem când copiii folosesc astfel de cuvinte?”. La aceasta voi răspunde în următorul articol.

Revenind la: De ce folosesc copiii cuvinte urâte?

Copiii folosesc cuvinte urâte, în primul rând, pentru că i-au auzit pe ceilalți folosindu-le, fie adulți, fie alți copii la locul de joacă.

  • La început ei folosesc aceste cuvinte pentru a testa limitele sau din curiozitate, încercând să înțeleagă de ce un cuvânt precum : “prost”, “idiot”, “căcat”, trezește revolta adulților. În același timp încearcă să înțeleagă de ce adulților le este permis să folosească aceste cuvinte, iar copiilor nu.
  • Apoi, când copiii mai cresc, uneori folosesc aceste cuvinte pentru a-și manifesta furiafrustrarea, dezamăgirea și alte emoții pe care ei le exprimă stângaci, lovind sau verbalizând într-un mod neplăcut.

Ca și în cazul agresiunilor fizice, este important să ne dăm seama care este momentul care duce la folosirea acestor cuvinte urâte și asupra cui sunt îndreptate.

Pot fi îndreptate asupra fraților, colegilor de la grădiniță sau asupra părinților. Sau pot fi folosite într-o anumită situația care îl determină pe copil să reacționeze.

Spre exemplu, Monica, una dintre fetițele de la centrul de plasament unde merg deseori, m-a surprins într-o zi spunându-mi pe un ton neplăcut: “Băi față de tractor!”. În prima clipă am rămas fără cuvinte, neînțelegând de ce am fost ținta acestui limbaj. Apoi, mi-am dat seama că, fără să vreau, tocmai îi întrerupsesem țopăiala în trambulină, lucru care în mod clar a supărat-o. Știam că nu mai folosise astfel de expresii în trecut cu mine, așa că mi-a fost mult mai ușor să găsesc motivul care stătea în spatele limbajului său nepotrivit.

Desigur, acest lucru nu înseamnă că trebuie să le permitem copiilor să folosească cuvinte urâte, ci doar că trebuie să îi ajutăm și să-i educăm cu iubire, să-i înțelegem înainte de a-i corecta. O disciplină dură îl poate face pe copil ca în acel moment să se oprească din teamă, dar va folosi cuvintele respective cu alte persoane sau în alte situații, când tu nu ești prezent.

Recomandarea mea este ca de fiecare dată când educăm să ne gândim și care este motivul pentru care vrem ca un copil să facă lucrul respectiv. Motivul nu trebuie să fie niciodată frica, pentru că atunci nu vorbim despre a educa, ci despre a dresa.

În momentul în care copilul folosește cuvinte urâte, la fel ca și în cazul în care este agresiv, el se simte deconectat, de aceea timpul special petrecut constant cu cel mic sau cea mică ajută la reducerea tuturor formelor de agresivitate, fie ea fizică sau verbală.

Cât despre: „Ce facem când copiii folosesc cuvinte urâte?”, voi scrie pe larg în următorul articol.

Să creștem împreună,

Adriana Mitu

Posted in: Fără categorie

Lasa un comentariu