Bine te-am (re)găsit,
Copiii ne dau cele mai valoroase lecții de curaj, de iubire și de frumusețe sufletească.
Ei ne oferă în fiecare zi lecții de viață și mi se întâmplă deseori să înțeleg mai multe despre lume privind prin ochii unui copil.
Vreau să încep articolul de astăzi cu o poveste care m-a inspirat.
Este povestea unei fetițe, pe nume Ruby, care în anul 1960 a fost unul dintre copiii afro-americani acceptați să meargă la o școală din New Orleans, unde până atunci învățaseră doar copii albi.
A dat dovadă de curaj, determinare și a mers la acea școală.
Imediat ce Ruby a intrat în școală, parte dintre părinți și-au retras copiii, iar profesorii refuzau să îi predea.
S-au făcut proteste, a fost amenințată că va fi otrăvită, iar o femeie a pus o păpușă neagră într-un coșciug pentru a o intimida.
În același timp, tatăl său a fost concediat de la locul de muncă, bunicii au pierdut pământul pe care îl lucrau, iar proprietarii de magazine nu voiau să mai vândă alimente familiei.
Cu toate acestea, au existat oameni care au văzut dincolo de diferențe, de culoarea pielii și au ales să susțină familia lui Ruby în acest proces.
O profesoară a ales să-i predea timp de un an doar ei, ca și cum ar fi predat unei întregi clase.
Mă întreb cât de înspăimântător a fost pentru un copil de șase ani să treacă prin toate acestea și câtă maturitate, putere și determinare a avut această fetiță pentru a aleage în fiecare dimineață să meargă la școală, știind că prin ea se face un pas important pentru toți afro-americanii.
În anul 1999 Ruby a pus bazele unei fundații ce-i poartă numele și care promovează „valorile toleranței, respectul și aprecierea tuturor diferențelor”.
A primit numeroase premii, onoruri și s-a construit chiar o școală în numele său.
Copiii îi învață deseori pe adulți lucruri pe care aceștia fie le-au uitat, fie nu le-au înțeles niciodată.
Uneori sunt lucruri mărețe, care rămân în istorie. Alteori sunt lucruri simple dar extrem de valoroase: fericirea de a trăi în prezent, puterea de a ierta, jocul, bucuria lucrurilor mărunte.
„Un copil este și o speranță și o promisiune pentru omenire” – Maria Montessori
Așa că haide să vedem care sunt cele 5 lecții pe care le-am uitat, iar cei mici ni le reamintesc.
- Cum să te joci
Copiii învață cel mai bine jucându-se, astfel ei descoperă lumea din jurul lor. Se pare că noi adulții am uitat de acest principiu atât de important, acela că atunci când faci ceva cu bucurie, înveți mai repede și mai bine.
Oamenii îmbătrânesc emoțional mult prea repede pentru că uită să se joace, uită că pot păstra viu în sufletul lor arhetipul copilului și din când în când să-l scoată afară la joacă.
Însă, compania unui copil îți poate aduce repede aminte de acest lucru, pentru că el are o abilitate magică, aceea de a deschide poarta dintre lumea lui și a ta și de a te ajute să treci dinolo de granița seriozității și a rutinei zilnice.
- Cum să te bucuri pentru lucruri mărunte
Avem tendința de a ne bucura doar la ocazii speciale, o dată sau de două ori pe an, când se întâmplă ceva cu adevărat remarcabil în viața noastră. Am uitat să ne bucurăm precum un copil, de lucrurile mărunte dar care îți fac ziua atât de frumoasă, să căutăm și să găsim fericirea în cele mai simple momente.
Bucuria este o stare de spirit molipsitoare, așa că dacă stai în preajma unui copil contagios, vei lua și tu cu siguranță virusul. Nu deveni imun la bucuriile mărunte, zâmbește când zâmbește și copilul tău, râzi în hohote de ceva amuzant și fii fericită fără motiv.
- Cum să nu renunți niciodată
Până acum nu am întâlnit copil care să accepte NU ca răspuns, fără a mai încerca cel puțin o dată să obțină ceea ce a cerut. Acest lucru se datorează faptului că cei mici cunosc o lege importantă pe care majoritatea adulților se pare că au uitat-o.
Legea perseverenței spune că nu trebuie să te dai bătut până ce nu obții ceea ce-ți dorești, iar cei mici o aplică zilnic cu atâta măiestrie.
Admiră-l pe copil atunci când este persuasiv și te cucerește prin cuvintele și privirile sale, observă cum abordează mai multe tactici pentru a o găsi pe cea potrivită. Este un adevărat maestru al persuasiunii, așa-i?
Integrează această atitudine în viața ta, iar atunci când întâmpini un NU hotărât din partea cuiva, amintește-ți de copilul care nu acceptă NU ca răspuns de prima dată. Majoritatea oamenilor de succes au învățat să stăpânească această artă, iar cel mai bun mentor se află chiar lângă tine.
- Cum să fii creativ
Creativitatea este unul dintre factorii de a cărui lipsă suferim noi adulții, dar pe care copiii îl stăpânesc și-l folosesc zilnic. A fi creativ înseamnă a găsi soluții inedite, a privi un lucru din diverse unghiuri și a avea un avantaj competitiv în fața concurenților tăi.
Joacă-te cu cel mic și învață să fii creativ, de fapt reînvață. Creativitatea înseamnă rapiditate de a te adapta la situații noi și a găsi soluții atipice pentru rezolvarea diverselor probleme. Creativitatea înseamnă flexibilitate și cum să fii cu un pas în fața celorlalți.
Învață de la cel mic să-ți redescoperi această abilitate și să o folosești în avantajul tău. În ochii copilului oice este posibil pentru că nu își îngrădește gândirea și prin urmare poate privi și acele fațete pe care un adult le trece cu vederea din nevoia de a raționaliza totul.
- Cum să visezi
Să visezi la ceea ce-ți dorești și să fii sigur că într-o bună zi vei avea lucrul respectiv, mai devreme sau mai târziu. Să știi că nimic nu este imposibil și să ai încredere totală că îți poți atinge visul, chiar dacă în prezent nu poți vedea clar toți pașii până la el.
Copiii sunt niște fericiți visători ce știu că primul pas pe drumul atingerii unui scop este acela de a visa la el, de a-l vedea clar în minte și de a-l aduce în realitatea ta prezentă. Pentru ei există orice, de la unicorni la supereroi, la mașini zburătoare.
Să nu uităm că fiecare idee măreață a existat în imaginația unui om înainte ca aceasta să devină realitate, așadar să ne lăsăm mintea să viseze, să vadă dincolo de realitatea noastră actuală și ternă, să ne lăsăm imaginația să se joace cu ideile noastre, la fel cum face orice copil care este un adevărat vizionar.