Bine te-am (re)găsit,

Întotdeauna am fost pasionată și curioasă de ceea ce se întâmplă în creierul nostru, de la naștere până la maturitate.

Cum evoluează acest organ atât de complex și ce impact are evoluția sa asupra vieții noastre?

De când lucrez în domeniul educației și susțin seminarii și conferințe de parenting, am descoperit multe informații și studii interesante.

Așa că astăzi mi-am propus să împărtășesc cu tine 15 lucruri interesante și utile despre creierul copilului.

Tu știai că …?

  • Ne naștem cu 100 de miliarde de neuroni și contrar concepțiilor generale, acelea că neuronii nu se pot regenera, s-a demonstrat că există zone în creier în care celulele nervoase sunt înlocuite cu unele noi după ce mor, iar acest lucru se întâmplă chiar și la bătrânețe. Una dintre aceste zone este hipocampul, regiune importantă pentru memorie și pentru învățare. Totuși procesul de regenerare al acestora este mai lent la adulți decât la copii.
  • dezvoltarea cerebrala copilPentru nivelul de inteligență (IQ) sunt mai importante sinapsele (legăturile dintre neuroni) decât numărul de neuroni. La trei luni un copil are 1000 trilioane de sinapse, creierul său făcând conexiuni pentru orice abilitate i-ar putea fi utilă pe parcursul vieții. La 10 ani copilul mai are doar 500 trilioane de sinapse, deoarece creierul a învățat să se organizeze și a păstrat doar acele sinapse care îi sunt folositoare. Prin fenomenul de pruning sinapsele nefolosite se pierd.
  • Un neuron se poate conecta cu alți 150 000 de neuroni
  • Stabilizarea unei conexiuni între neuroni se face prin repetarea acțiunii. Spre exemplu, cu cât un copil face mai multe repetiții la pian, cu atât cântă mai bine.
  • Folosirea celor cinci simțuri: atingerea, mirosul, văzul, gustul, sunetul, contribuie la crearea de noi sinapse.
  • Afecțiunea și atașamentul joacă un rol important în numărul de conexiuni neuronale formate. Copiii privați de afecțiune au mai puține sinapse, așadar au și un nivel mai scăzut al IQ-ului.
  • Somnul de calitate, alimentația sănătoasă și mișcarea contribuie într-o măsură foarte mare la dezvoltarea creierului copilului. Somnul are un rol important în stocarea informaților nou-însușite la nivelul memoriei de lungă durată.
  • Creierul uman a evoluat în trei straturi. Creierul inferior (reptilian) este responsabil cu reflexe precum: respirația, transpirața, clipitul … . Creierul emoțional – sistemul limbic este responsabil cu procesarea emoțiilor și reacțiile de luptă sau fugă. Creierul superior (cortexul) este responsabil cu gândirea, imaginația, planificarea, capacitatea de lua decizii, autoreglare și autocontrol, înțelegere de sine, moralitate, empatie.
  • În centrul creierului emoțional se află amigdala, parte a creierului responsabilă cu procesarea emoțiilor și cu răspunsurile de tip luptă, fugi sau îngheață.
  • Cortexul prefrontal (creierul logic) ajunge la maturitate la vârsta de 21-22 de ani, până atunci majoritatea răspunsurilor fiind formulate prin intermediul amigdalei.
  • dezvoltarea cerebralaa copilului 2Creierul are două emisfere. Emisfera stângă este responsabilă cu logica, capacitatea analitică, este lineară, lingvistică, literară și matematică. Emisfera dreaptă este responsabilă cu creativitatea, imaginația, intuiția, artele, limbajul non-verbal, emoțiile, vizualizarea, tonul vocii.
  • În primii 3 ani de viață predomină emisfera dreaptă. În momentul în care apar „de ce-urile”, copiii încep să folosească în egală măsură și emisfera stângă.
  • Învățarea se produce prin asocierea de lucruri deja învățate cu lucrurile noi. Nu există mii de mici fișiere cu amintirile noastre, în schimb memoria ține de asocieri. Creierul procesează o infrmație din prezent – o idee, un sentiment, o imagine, un miros și o leagă de o experiență trecută.
  • Bebelușii de 11 luni ce au fost pedepsiți frecvent aveau un IQ mult mai scăzut decât cei ce nu au fost pedepsiți – studiu „Mother-infant interaction and the development of competence” – K. Connolly & J.Bruner.
  • Cercetătorii au descoperit un grup de neuroni, numiți neuroni oglindă, ce se activează atunci când privim o persoană cum face o anumită acțiune. Putem privi o persoană cum bea un pahar cu apă, iar în creierul nostru se activează exact aceleași zone, ca și cum noi am fi băut paharul cu apă. Acești neuroni au o importanță majoră în a-l ajuta pe copil să copieze acțiunile și tiparele de comportament ale adulților, precum și în dezvoltarea empatiei.

Resurse informaționale:

Daniel J. Siegel & Tina Payne Bryson – Creierul copilului tău

Aletha J. Solter – The aware baby

Dr. Raluca Ioana Teleanu – Dezvoltarea cognitivă a copilului, abordarea neurologică

 

Sursă foto: aici și aici

Posted in: Fără categorie

Lasa un comentariu