Bine te-am (re)găsit,
Teama de a nu putea face un anumit lucru este o frică des întâlnită la copii. Un copil se confruntă cu multe situații noi în viața de zi cu zi.
Imaginează-ți că tu ai merge la un loc de muncă, iar acolo ai avea nevoie să înveți toate procedurile, informațiile și strategiile de lucru pentru a putea îndeplini sarcinile zilnice. În unele situații ți-ar putea fi teamă să nu greșești, sau să încerci să faci ceva de unul singur, fără sprijinul unui coleg mai experimentat.
Tu când ai simțit ultima oară teama de a face un lucru nou?
La fel și copilul poat simți teamă atunci când face lucruri pe care nu le-a mai experimentat până atunci.
Unii copii sunt dornici să încerce lucruri noi, în timp ce alții sunt reticenți la astfel de situații. Acest fapt nu este înnăscut și nu rămâne constant pe tot parcursul vieții. Însă, experiențele timpurii au o importanță deosebită în modul în care se vor raporta copiii la viitoarele situații noi și cum reacționează aceștia atunci când greșesc.
La toate acestea contribuie temperamentul, stilul emoțional, experiențele anterioare, mediul în care au crescut și alți factori.
Teama de nou este și un mod prin care se manifestă neîncrederea în sine, iar dacă ea crește, poate alimenta această neîncredere în forțele proprii. Cu cât crește neîncrederea, cu atât copilul va fi mai reticent la noile experiențe și cu cât va fi mai reticent să încerce lucruri noi, cu atât va avea mai puțină încredere în sine. De aceea, este important ca el, copilul, să fie însoțit în acest proces de către un adult care să-l sprijine și să-l încurajeze.
Ce poți face pentru a-l sprijini pe copil atunci când se teme că nu va putea face un anumit lucru?
1.Amintește-i de câteva situații în care s-a temut că nu va putea face un anumit lucru, însă în cele din urmă l-a făcut. Ce abilități și competențe a dobândit în acel moment? Cum s-a simțit după ce a făcut acel lucru? Apoi i-a mai fost atât de teamă?
2. Fii un model bun! Povestește-i despre experiențele tale atunci când te confrunți cu o situație nouă. Spune-i ce simți în acele momemente și cum reușești să-ți gestionezi teama.
3. Ajută-l să-și sărbătorească succesele, să se bucure de reușitele lui și să simtă mândrie pentru ceea ce a făcut, însă, în același timp este important și să învețe din eșecurile sale. Cu toții avem eșecuri și situații în care greșim, important este cum ne raportăm la acestea.
4. Sprijină-l să facă acele lucruri de care se teme. Învățând să-și depășească micile temeri, va reuși mai târziu să treacă peste situațiile dificile, să-și gestioneze emoțiile și să persevereze. Micile lecții de viață ale copiilor sunt căi prin care dobândesc abilități ce le vor fi utile și la maturitate. Dacă acum îl poți ghida să-și depășească propriile limite și îi poți cultiva motivația intrinsecă, mai târziu, când va deveni adult cu drepturi depline, va avea nevoie să se bazeze doar pe resursele sale interioare. Profită de anii copilăriei pentru a pune o temelie durabilă a încrederii în sine.
5. Apreciază procesul și nu rezultatul final. Concentrându-te asupra procesului prin care trece copilul și asupra modului în care devine în fiecare zi mai bun decât a fost ieri, îl poți ajuta să se orienteze asupra evoluției lui și nu asupra rezultatului final.
6. Comparația cu ceilalți prieteni, colegi, frați care nu se tem sau care se descurcă mai bine ca el, nu îl ajută. Ceea ce îl ajută este să se asocieze cu astfel de copii, pentru că așa reușește să vadă cum poate face față provocărilor și poate învăța de la ei strategii pentru gestionarea noilor experiențe. Comparația în schimb îi sădește sămânța invidiei. Atunci când este comparat, copilul va gândi: „eu de ce nu pot fi ca el/ea?”. Asocierea cu un prieten, un coleg sau un frate care este dornic să experimenteze lucruri noi, îl ajută să primească semnalul că toul este în regulă și se poate simți în siguranță sau să integreze calități pe care le observă la celălalt copil.
La final de articol, ți-am pregătit o surpriză.
În parteneriat cu GOKID am publicat o poveste terapeutică ce se adresează exact acestei temeri: „Micuța Silvie și Nu-Poții ei”. Această poveste este o istorioară amuzantă a unei fetițe care a strâns o mulțime de nu-poți în jurul ei. În cadrul documentului vei găsi nu doar povestea, dar și instrumente de a lucra cu aceasta și câteva sfaturi pentru a-l sprijini pe copil să aibă mai multă încredere în sine și să scape de nu-poții lui.
Vestea bună este că o poți descărca gratuit, abonându-te la newsletterul GOKID.
La GOKID poți fi la curent cu toate activitățile și evenimentele pentru copii și părinți, care au loc în București precum și în alte orașe din țară. Totodată, aici poți găsi și articole de specialitate, sau diferite interviuri cu specialiști.
Dă click pe imaginea de mai jos sau pe acest link și abonează-te la newsletterul GOKID pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi evenimente pentru tine și copilul tău.
Iar eu te las în compania lui Silvie și a Nu-Poților ei!
Zi de poveste să avem,
Adriana