Ziua bună,
Am spus deja că mi-am propus ca în fiecare Joi să public pe pagina de Facebook Puterea părinților, un joc menit să sprijine dezvoltarea emoțională a copilului și pe care îl poți juca acasă, împreună cu cei mici.
Dacă ai ratat jocurile publicate în ultima perioadă, iată 4 dintre ele mai jos.
EMOȚIILE BUCLUCAȘE
Daca emoțiile tale ar avea o culoare, ce culoare ar avea:
– Frica
– Furia
– Tristețea
– Bucuria
*Opțional: Tipărește un curcubeu și încurajează-l pe cel mic să coloreze curcubeul emoțiilor.
Dacă emoțiile tale ar avea voce, cum ar spune:
– Eu sunt frica
– Eu sunt furia
– Eu sunt tristețea
– Eu sunt bucuria
Poți face o față (expresie):
– Furioasă
– Speriată
– Tristă
– Bucuroasă
Cum merge un om:
– Furios
– Speriat
– Trist
– Bucuros
Această activitate îl ajută pe copil să intre în contact cu stările sale emoționale prin prisma simțurilor și în același timp să recunoască semnalele pe care i le transmite corpul atunci când simte o anumită emoție.
POVESTEA ÎN LANȚ
Acest joc poate fi jucat atât în familie, cât și într-un grup de copii, în clasă, la o petrecere, la un atelier.
Jocul este foarte simplu: o persoană începe să spună o poveste și vorbește timp de un minut. După acest timp se oprește, iar următorul spune povestea în continuare.
Jocul este util pentru dezvoltarea creativității și a imaginației, pentru conectare și pentru dezvoltarea abilității de a povesti.
În același timp, într-un astfel de joc poți afla frământările copilului, el introducând în poveste provocările sale curente dar și lucruri pe care le-a făcut recent.
Înainte de începerea jocului puteți alege personajele, locul unde se întâmplă acțiunea și chiar să desenați câteva elemente din poveste.
EU PUZZLE
Este un joc care îl ajută pe copil să conștientizeze care sunt rolurile sale în raport cu ceilalți și ce presupune fiecare rol.
Tipărește pe o foaie de hârtie mai multe piese de puzzle și încurajează-l pe cel mic să scrie, sau să deseneze, toate rolurile sale. Discutați despre aceste roluri: Ce presupune să fii copil? Dar fratele mai mare? Dar prieten?
Vorbește-i și despre rolurile tale și despre cum și tu ai avut la un moment dat multe dintre rolurile pe care le are el acum, sau poate chiar le mai ai încă.
Poți juca acest joc și împreună cu partenerul și să conștientizați care sunt toate rolurile pe care le aveți în relația voastră: de iubiți, de soți, de părinți, de parteneri, de prieteni. Ce presupune fiecare rol? Pe care aveți tendința să-l folosiți cel mai mult și care este cel de care ați mai uitat?
MĂ SIMT NOROCOS PENTRU CĂ …
Recunoștința ne ajută să fim mai fericiți, mai încrezători în propriile resurse, să fim mai satisfăcuți de viețile noastre, mai motivați, să construim relații bune cu ceilalți, să căutăm și să găsim soluții pentru provocările întâmpinate.
În fiecare seară, înainte de culcare, poți face împreună cu cel mic o listă cu lucrurile bune din ziua care a trecut. Sau încurajează-l pe copil să țină un jurnal în care să scrie pentru ce se simte recunoscător.
Amintește-i și de recunoștința față de el însuși, să se aprecieze pentru ceea ce este acum și pentru efortul depus în anumite direcții.
Tu când ți-ai mulțumit ultima oară pentru lucrurile pe care le faci pentru tine sau pentru ceilalți?
Mai multe jocuri poți găsi aici: http://eepurl.com/cwk-4L.
Hai la joacă!
Adriana Mitu