Bine te-am (re)găsit,

Dimorfismul sexual depășește granițele exterioare, iar diferențele dintre fete și băieți pot fi observate acum și în modul de funcționare al creierului.

Acest lucru nu înseamnă că toți băieții pot fi incluși într-o categorie și toate fetele într-o categorie, ci că majoritatea băieților sunt predispuși către aceiași factori care le modelează creierul, la fel întâmplându-se și în cazul fetelor. Desigur că, fiecare copil este unic și niciun șablon nu-i poate încadra pe toți în funcție de gen.

Atât corpurile, cât și mințile copiilor cresc în ritmuri diferite. Fetele tind să își dezvolte mai rapid anumite părți ale creierului, spre exemplu cortextul prefrontal, cel ce se ocupă de autoreglare și autocontrol emoțional. În adolescență, fetele își dezvoltă cu aproximativ doi ani mai devreme această parte a creierului. Ulterior, acest decalaj se echilibrează, însă diferențele între băieți și fete se manifestă pe tot parcursul vieții.

Deoarece creierul fetelor diferă de cel al băieților și invers, aceste diferențe influențează inevitabil comportamentul și preferințele lor.

Pentru că mă fascinează universul minții umane, care pe cât de vast este, pe atât de misterios rămâne încă, am hotărât să mă documentez și să scriu un articol despre cele mai importante diferențe dintre creierului unui băiat și cel al unei fete.

Și iată ce am descoperit:

  • Exstă un spectru de gen în care ne încadrăm încă de la naștere. 80% dintre băieți se încadrează în partea masculină a spectrului, în timp ce 80% dintre fete se încadrează în partea feminină a spectrului. Ce se întâmplă cu restul de 20% din fiecare categorie? Aceștia au predispoziții spre celălalt gen, spre exemplu sunt fete care au aproape la fel de mulți neuroni vizual-spațiali ca și băieții, sau sunt băieți care au la fel de mulți centri ai limbajului ca fetele. Nu alegem modul în care venim pe lume, însă creierul nostru este plastic, așadar îl putem modela, mai ales în primii ani de viață. De aceea, este important să le vorbim băieților, iar cu fetele să realizăm activități cu obiecte geometrice. Așadar, „să lovim” puternic acea parte care este mai puțin înzestrată de natură, pentru a crea un echilibru.
  • Creierul băieților și al fetelor procesează diferit neurotransmițătorii – serotonină, testosteron, estrogen, oxitocină. Acești neurotransmițători modelează creierul bebelușului încă de când acesta este în pântec. Spre exemplu serotonina, printre altele, ne ajută să stăm locului, iar pentru că băieții procesează diferit de fete acest neurotransmițător, ei au tendința să se miște, să se foiască, să fie mai impulsivi decât ele. De asemenea, ei procesează mai puțin oxitocina, hormonul care ajută la atașament.
  • Fetele au, în general, un hipocamp mai mare – partea creierului responsabilă cu memoria de lungă durată. Totodată, în această parte a creierului, fetele au mai multe conexiuni neuronale, ceea ce înseamnă că ele pot integra mai multe informații de natură senzorială, decât băieții. Fetele sunt mult mai înclinate în integrarea emoțiilor în activitățile zilnice.
  • Fetele folosesc mai multe cuvinte decât bieții, folosesc limbajul pentru a-și povesti experiențele, ceea ce le ajută în procesarea și eliberarea emoțiilor. Acest lucru se întâmplă pentru că, încă de la naștere, fetițele au mai mulți centri ai vorbirii, atât în emisfera dreaptă cât și în cea stângă, față de băieți care au centri ai limbajului doar în emisfera stângă. Băieții, pe de altă parte, au tendința să își focalizeze atenția mai mult asupra activităților fizice decât asupra emoțiilor. Se concentrează mai puțin asupra unei stări emoționale și uneori aleg chiar să facă ceva activ, fără legătură cu emoția simțită.
  • Studiul „Sex differences in human neonatal social perception” a evidențiat că, încă de la naștere, fetițele privesc mai mult la fețele persoanelor, iar băieții la jucării suspendate. La doisprezece luni fetele au mai mult contact vizual și se comportă cu mai multă empatie față de ceilalți, în timp ce băieții sunt mai preocupați de obiecte mecanice.
  • Băieții tind să-și asume mai multe riscuri, în timp ce fetele empatizează mai ușor cu ceilalți. Băieții se concentrează mai mult pe sisteme și pe rezolvarea de probeleme, în timp ce fetele sunt mult mai focusate pe construirea relațiior.
  • Dacă ne raportăm la capacitatea de rezolvare a problemelor, am putea spune că băieții au un avantaj. Sau nu. Studiul realizat pe bebeluși de șase luni a scos la iveală cum aceștia abordează diferit, încă de la o vârstă atât de fragedă, rezolvarea problemelor. Bebelușii au fost așezați în fața unui monitor și li s-a oferit un fir. Când trăgeau de fir, ecranul din fața lor se aprindea. Atât băieții cât și fetele au învățat la fel de repede cum să controleze firul pentru a aprinde butonul. La un moment dat, tragerea firului nu a mai condus la aprinderea ecranului – iată problema. Ce credeți că s-a întâmplat atunci? Băieții au ales să caute alte soluții, au tras din ce în ce mai tare de fir. Fetițele au ales o variantă surprinzătoare, au început să plângă văzând că firul nu mai funcționează, cerând astfel ajutorul celorlalți. Desigur că, nu toate fetițele și nu toți băiețeii au reacționat la fel, însă peste 80% din cazuri s-au înscris în categoria de gen. Putem extinde aceast studiu și să analizăm cum fetele și băieții reacționează în mod curent și cum decid să rezolve problemele: băieții caută soluții și testează diferite variante, fetele cer ajutorul, solicită să li se arate, ceea ce poate constitui și un avantaj, ele învățând din experiența respectivă, iar apoi concentrându-și atenția spre un alt lucru pe care îl au de făcut.
  • Majoritatea băițelor se nasc cu mai mulți neuroni vizual-spațiali decât fetele. Acest lucru înseamnă, desigur, că se orientează mult mai ușor în spațiu. De organizarea celulelor neuronale în această zonă este reponsabil testosteronul.
  • Creierul băieților folosește mai multă materie cenușie, în timp ce creierul feteleor folosește mai multă substanță albă. Pentru că zonele cu materie cenușie sunt cele responsabile de informații și centri de procesare a acțiunilor, odată ce s-au implicat într-o activitate care îi preocupă, băieții se concentrează doar asupra acesteia. Materia albă este rețeaua de conexiune între diferite părți ale creierului, ceea ce înseamnă că fetele pot face mai ușor tranziția între sarcini decât băieții.
  • Creierul băieților intră într-o perioadă de relaxare de mai multe ori pe zi decât creierul fetelor.
  • Oamenii de știință de la Institutul Național pentru sănătate, din Bethesda, au strâns date de la 500 de băieți și fete, încercând să descopere cum funcționează diferit creierul acestora. La majoritatea testelor, băieții și fetele au manifestat abilități similare. La câteva teste lucrurile au stat însă diferit: fetele au fost mai bune la memorarea unor cuvinte și au fost mult mai competente la activități ce implicau motricitatea fină (lucrul cu degetele). În timp ce băieții s-au descurcat mai bine la sarcinile care implicau abilități vizual-spațiale și la aranjarea cuburilor în funcție de anumite modele.

Așadar, diferențele dintre genuri există, însă ele nu definesc cine este un individ.

Dacă se lucrează asupra aspectelor unde nu suntem înzestrați de natură, reușim să echilibrăm această balanță. La maturitate este mai dificil să îți modelezi creierul decât în copilărie, iar primii șapte-opt ani din viață sunt anii de aur pentru a crea această elasticitate. Regiuni-cheie cresc sau se micșorează în funcție de cât de mult sunt folosite.

Despre elasticitatea creierului și cum o putem folosi în avantajul copilului, voi scrie într-un artcol viitor.

Alte lucruri interesante despre creier am scirs și în acest articol: 15 lucruri interesante și utile despre creierul copilului tău.

Gânduri bune,

Adriana Mitu

Posted in: Fără categorie

Lasa un comentariu