Bine te-am (re)găsit,

Crezi că grădinița/școala unde merge copilul tău este un loc sigur pentru el?

Astăzi vreau să vorbim despre bullying și despre cum putem construi un mediu armonios pentru copii, la grădiniță și la școală.

Ce este bullying-ul?

Deși este un termen împrumutat, pentru că nu există un echivalent în limba română care să descrie acest fenomen, bullying-ul este cât se poate de prezent astăzi, atât în grădinițe, cât și în școli.

Insultele, poreclele, îmbrâncirile, înjurăturile şi intimidarea la nivel de grup, sunt fenomene pe care copiii le întâlnesc încă de la grădiniţă. Acestea fac parte din fenomenul de bullying, care a luat amploare, de la an la an şi în România.

Bullying-ul este:

  • Un comportament agresiv al unui copil, sau grup de copii îndreptat împotriva altui copil, sau grup de copii
  • Este un comportament repetat pe o perioadă mai lungă de timp
  • Implică abuz verbal, fizic și relațional (umilire publică, excluderea dintr-un grup, intimidare, amenințare, discriminare și așa mai departe)
  • Implică un dezechilibru de putere, unul dintre copii fiind întotdeauna în poziție de inferioritate în raport cu celălalt

A nu se confunda bullying-ul cu situațiile conflictuale ce apar în mod natural între copii. Spre exemplu, dacă doi copii s-au înfuriat și se ceartă pe o jucărie, acela este un conflict. În schimb, dacă unul dintre copii îi ia jucăria altuia, îl tachinează, îl necăjește, folosindu-se de cele mai multe ori de avantajul de a fi mai mare decât victima sa, iar agresorul zâmbește, se amuză, simte plăcere pentru ceea ce face, acesta este un comportament ce poate fi încadrat la bullying.

Pentru diminuarea bullying-ului, încă din faza de început, Asociaţia Părinţilor Isteţi în parteneriat cu Itsy Bitsy FM lansează la început de an şcolar proiectul „Grădiniţe fără bullying în Sectorul 3, Bucureşti”, susținut de Primăria Sector 3.

Sunt mândră să fac parte din acest proiect și îmi doresc să ajungă o campanie la nivel național.

Campania de conştientizare şi prevenire a bullying-ului vine ca urmare a semnalelor de alarmă pe care le trag copiii, din ce în ce mai des, cu privire la aceste agresiuni la care sunt supuşi zilnic în grădiniţe, şcoli sau on-line, fără a simţi că primesc susţinerea de care au nevoie de la adulţi.

Copilul tău a fost la un moment dat, sau încă mai este, victima bullying-ului din partea colegilor sau prietenilor săi?

Crezi că a fost la rândul său bully?

În 2016, sesizările legate de fenomenul bullying în România au crescut cu 25% faţă de anul precedent (conform Asociaţiei Telefonul Copilului).

Formele în care s-a manifestat fenomenul bullying au fost:

  • insulte, jigniri, porecle, sarcasm (42,98%)
  • loviri, îmbrânciri (38,58%)
  • intimidare, denigrare, insulte cu privire la statutul social (18,44%).

Cei reclamaţi ca fiind bullies / agresori au fost, în proporţie de peste 97%, tot copii.

„Este firesc ca toţi copiii să aibă emoţii, iar uneori ei sunt copleşiţi de furie, frustrare, tristețe şi neştiind să recunoască sau să îşi gestioneze aceste trăiri au tendinţa de a reacţiona agresiv.”, explică Adriana Mitu, facilitator de programe pentru dezvoltarea emoţională a copiilor.

La nivel internaţional, în programele de prevenire a bullying-ului, copiii învaţă să recunoască din timp ce anume le provoacă emoţii intense şi să îşi controleze reacţiile. Un copil care învaţă de mic să îşi cunoască emoţiile şi să fie empatic va fi cu siguranţă mai puţin predispus la a fi agresor sau victimă la grădiniţă / şcoală sau pe internet si va avea performanțe mai mari pe orice plan.

Proiectul „Gradinite fara bullying in sectorul 3” invită cadrele didactice să realizeze şi să folosească zilnic un EMOMETRU, instrument de cunoaștere, în grup, a emoţiilor. Această practică zilnică la clasă va ajuta la dezvoltarea emoţională a copiilor, dar şi la crearea unui mediu şcolar benefic educaţiei.

Deși am fi tentați să credem că există o victimă și un agresor, de fapt, în fenomenul de bullying, ambii copii sunt victime. Cel ce dorește să-și manifeste superioritatea o face fie pentru că la rândul său a fost agresat de părinți, frați, prieteni; fie pentru că dorește să obțină controlul, să iasă în evidență în fața celorlalți; nu știe cum să-și gestioneze emoțiile puternice și nu are abilități de relaționale. Sunt multe cauze în spate pe care avem nevoie să le identificăm și să găsim soluții pentru acestea, împreună.

„E important ca cei mici să înţeleagă că fiecare emoţie este folositoare, dar că intensitatea ei ar putea fi uneori prea greu de suportat. Atunci, ca şi când ai avea o oală pe foc, e posibil ca ea să dea pe afară, sub formă de comportamente. Copiii pot fi îndrumaţi să semnaleze adultului când “oala începe să fiarbă”, ca în loc să dea în foc, cei din jur să-i ajute cu o vorbă caldă, o privire încurajatoare, o atingere uşoară sau o îmbrăţişare, astfel să scadă inensitatea emoţiei.”, spune psihoterapeuta Vistiana Long.

Proiectul „Grădiniţe fără Bullying în Sectroul 3” deschide seria unor proiecte de prevenire a bullyingului în rândul copiilor de toate vârstele, iniţiate de Itsy Bitsy FM si Asociaţia Părinţilor Isteţi împreună cu susţinători din societatea civilă şi autorităţi, care vor aduce o schimbare de impact în conştientizarea şi prevenirea fenomenului de bullying, contribuind astfel la o mai bună sănătate emoţională a copiilor.

Detalii despre proiect se pot găsi pe www.itsybitsy.ro.

Vă invit să vă alăturați acestei campanii de conștientizare și să o promovăm la nivel național, astfel încât copiii să crească într-un mediu sigur, atât acasă, cât și la grădiniță sau școală.

Să creștem împreună!

Adriana Mitu

Posted in: Fără categorie

Lasa un comentariu