În ultimul articol te invitam să pornim împreună într-o călătorie în Țara emoțiilor. 

Dacă am povestit deja despre emoții și cum putem noi, adulții, să îi ajutăm pe copii să înțeleagă ce sunt emoțiile, astăzi vă propun să călătorim prin valea întunecată a emoțiilor și să ajungem la partea luminoasă a lor. 

Există emoții bune și emoții rele, emoții pozitive și emoții negative? 

 

Toate emoțiile au evoluat pentru a ne ajuta să supraviețuim. Ele sunt servitorii noștri credincioși, așadar fiecare emoție are un rol pozitiv, este un mesager ce ne aduce vești despre noi, despre cine suntem, cum percepem lumea și vor să ne țină în siguranță. Îmi place tare mult poemul lui Rumi în care acesta spune ca omul este precum o casă de oaspeți, iar fiecare emoție este un oaspete pe care să-l primim cu bucurie în noi, pentru că el a venit cu scopul de a ne îndruma.

Desigur că, există emoții plăcute și emoții mai puțin plăcute, însă nu le-aș numi negative. Negativ este ceva ce nu ne ajută, ce nu ne servește sau chiar ne sabotează.

Emoția în sine nu este rea, ci modul în care noi reacționăm la emoția respectivă poate fi unul prin care ne putem face rău, atât nouă, cât și celorlalți. Emoția durează doar câteva secunde sau minute, după care dispare, dacă nu este alimentată de gândurile noastre. Însă, atunci când hrănim o emoție cu gândurile noastre, când o retrăim, deși situația care a declanșat-o s-a încheiat, aceasta se poate transforma în stare emoțională. Astfel, spre exemplu, tristețea devine depresie, frica devine anxietate, furia devine agresivitate. Așadar, puterea și gestionarea reacțiilor emoționale stă în noi și ține doar de noi. 

Există o parte bună și o parte rea a fiecărei emoții?  

Există o parte bună și o parte mai puțin bună a fiecărui eveniment și lucru din lumea aceasta. La fel și în emoții, fiecare emoție neplăcută are un mesaj care te ajută și fiecare emoție plăcută poate veni cu o surpriză mai puțin plăcuta.

Spre exemplu, haideți sa ne imaginăm curajul, o emoție pe care ne-o dorim cu toții, așa-i? Ei bine, ce se întâmplă cu oamenii foarte curajoși? În general își asumă mai multe riscuri decât cei mai conservatori, să le spunem așa. Astfel, pot ajunge în situații în care își asumă riscuri din mai multe puncte de vedere – financiar, al sănătății, al stabilității ș.a.m.d.

Furia – suntem tentați să o considerăm o emoție negativă, însă, ce s-ar întâmpla dacă nu am mai simți furie? Dacă nu am avea imboldul acela de a ne face auziți, de a ne spune punctul de vedere pentru că suntem nemulțumiți de ceva, sau am fost tratați într-un mod neplăcut. Desigur că, avem nevoie să învățăm să ne exprimăm asertiv furia, iar gestionarea acestei emoții ține de a atinge un anumit nivel de maturitate emoțională.

Ce lucruri folositoare îmi aduc emoțiile pe care le simt? 

Fiecare emoție a evoluat pentru a ne ține în siguranță, pentru a ne ajuta să supraviețuim. Imaginați-vă ce se întâmplă dacă, în trecut, atunci când vedeam un pericol, precum un tigru, nu simțeam teamă. Sau dacă atunci când ne ataca cineva, nu simțeam furie și impulsul de a ne apăra. Desigur că, omul a evoluat iar acum tigrul nu mai este o amenințare, iar atunci când cineva ne „atacă” avem nevoie să învățăm să ne gestionăm furia. Chiar dacă omul a evoluat din punct de vedere social, din punct de vedere emoțional partea creierului responsabilă cu emoțiile, amigdala, a rămas similară și oferă aceleași 3 reacții de răspuns ca în trecut – luptă, fugi sau îngheață. Așadar, marea noastră provocare este să învățăm să gestionăm emoțiile puternice și să ne împrietenim cu toate acestea, adaptându-ne la contextul social actual.

Și in mod special:

Bucuria: Este o stare plăcuta care ne dă energie. Și aceasta poate fi trăită intens și atunci avem nevoie să o descărcăm prin plâns.

Iubirea: Poate cea mai frumoasă dintre emoții. Este cea care ne ajuta să ne atașăm de ceilalți și să formăm relații.

Uimirea: Ne trezește interesul pentru un anumit lucru, să cercetam, să aflăm mai multe. Este o emoție esențială în procesul de învățare, care din păcate de multe ori este neglijată în școli. Pronind de la mirare, ajungem la curiozitate, apoi la interes și pasiune. Dacă sărim peste uimire pierdem un element esențial al procesului de cunoaștere.

Curajul: Ne dă puterea să trecem peste anumite momente. Nu există curaj în absența fricii, curajul nu înseamnă să nu îți fie teamă, ci să simți teamă, să îți iei teama de mână și să treci prin situația respectivă. Deși aparent opuse, curajul și frica merg mână în mână.

Mândria: Deseori confundată cu vanitatea, avem tendința să o înăbușim. Ne ajută să ne celebrăm succesele, să întărim experiența care a creat starea de mândrie și să ne dorim să o repetăm. Este o emoție esențială pentru motivație.

Furia: Deși o considerăm a fi o emoție negativă, furia ne ajută să conștientizăm care sunt acele lucruri care „ne amenință”, fie că vorbim de a ne amenința starea fizică, emoțională, sistemul de valori și așa mai departe. Furia se naște atunci cand ne simțim amenințați și ne ajută să ne apărăm drepturile.

Frustrarea: Atunci când nu reușim să facem un lucru, frustrarea ne ajută să luăm un moment de pauză și să ne întoarcem cu mintea limpede la ceea ce aveam de făcut. Când suntem sub imperiul emoțiilor, nu putem gândi logic și să găsim soluții bune, iar frustrarea ne oferă un răgaz în care să ne calmăm.

Dezgustul: Este emoția care ne ajută să păstrăm distanța de lucrurile neplăcute. Ridicam buza de sus spre nări atunci când simțim un miros neplăcut, scoatem limba pentru a da afară ceva cu gust neplăcut.

Frica: Este prietena noastră care ne ține în siguranță. La fel ca furia ne anunță când ceva ne amenință. Dacă furia corespunde reacției de luptă transmise de sistemul limbic, frica corespunde reacțiilor fugi sau îngheață. Când pericolul este prea mare pentru a fi înfruntat în luptă, atunci fugim sau înghețăm.

Tristețea: Este emoția care ne ajută să ne refacem după un eveniment care ne-a destabilizat și care presupune o pierdere – pierderea unei oportunități, decesul unei persoane dragi și așa mai departe. Tristețea variază ușor de la emoție, care durează câteva secunde, la stare emoțională, care durează câteva ore sau zile.

Rușinea: alături de vinovăție, este emoția care ne ajută să ne conformăm normelor sociale. În trecut, excluderea unei persoane dintr-un grup era echivalentă cu moartea, așadar suntem construiți să ne naștem, să creștem și să trăim în grupuri sociale. Din păcate, rușinarea este deseori folosită într-un context negativ, pentru educarea copiilor, ceea de duce la repercusiuni pe termen lung în stima de sine a viitorilor adulți.

Fiecare emoție neplăcută vine cu un dar pentru noi, iar dacă ne dăm voie să o simțim, avem ocazia să călătorim prin valea întunecată a acesteia, iar la final să descoperim partea ei luminoasă.

Acum că am povestit despre emoții, îmi doresc să te invit săptămâna aceasta la Târgul de carte Gaudeamus, să-i împrietenim pe cei mici cu emoțiile lor.

Împreună cu Editura Diana am pregătit două evenimente destinate celor mari și celor mici, despre prietenele noastre – emoțiile.

Ambele evenimente se vor desfășura la standul Editurii Diana.

Primul eveniment este miercuri, 22 Noiembrie, de la ora 14:00 – Lansare CD Călătorie în țara emoțiilor cu Emotic și Emotica. Această lansare include un atelier pentru dezvoltarea emoțională a copiilor.

Al doilea eveniment este vineri, 24 Noiembrie, de la ora 18:00 – Lansare povești terapeutice – ultima colecție. Invitata specială a acestei lansări va fi  Andreea Neagu, psihoterapeut și profesor în cadrul școlii Verita.

Gânduri bune,

Adriana Mitu

Posted in: Fără categorie

Lasa un comentariu