Ce este motricitatea fină a copiilor?

În perioada în care lucram cu copii cu tulburări din spectrul autist, aveam în orele de terapie şi momente alocate jocului cu nasturi, fermoare sau capse. La început eram privită cu scepticism de către parinţi şi parcă li se citea în priviri nedumerirea: “La ce îl va ajuta pe copilul meu dacă închide şi deschide nasturii?”, sau “Pentru ce îi trebuie lui să prindă şi să desfacă capsele?”.

Răspunsul: toate cele amintite mai sus, dar şi multe alte activităţi, sunt benefice pentru dezvoltarea motricităţii fine.

Motricitatea fină reprezintă capacitatea de coordonare şi precizie a mişcărilor şi are un rol foarte important în dezvoltarea globală a copiilor. Astfel că, dezvoltarea umană pe cele trei planuri (afectiv, intelectul-cognitiv – de limbaj  şi fizic) se află într-o relaţie de interdependenţă.

Copiii cu o motricitate fină bine dezvoltată au o gândire şi o imaginaţie crescută, un limbaj dezvoltat conform vârstei şi o memorie bună.

De asemenea, din punct de vedere cerebral, dezvoltarea motricității fine are un impact deosebit de important asupra dezvoltării creierului, mâinile ocupând o porțiune mare pe scoarța cerebrală.

Jocurile pentru dezvoltarea motricitităţii îi vor ajuta pe copii să deţină abilităţile de autoservire: să ţină lingura singuri, să mănânce singuri, să se închidă/deschidă la încălţări, vor şti să se îmbrace şi să se dezbrace singuri. Abilităţile de autoservire îi vor ajuta pe cei mici să se descurce singuri , li se va dezvolta autonomia şi implicit încrederea în sine.

De asemenea, motricitatea fină ajută în momentul în care copilul merge la școală și începe să scrie. Pentru a avea un scris lizibil este nevoie să-i fie dezvoltată motricitatea și coordonarea mână-ochi.

Și ajută, totodată, la dezvoltarea inteligenței chinestezice.

Cum putem dezvolta motricitatea fină a copiilor?

Vestea bună este că aceasta poate fi dezvoltată cu foarte mare ușurință acasă. Este simplu şi deloc costisitor, puteţi folosi obiectele pe care le aveţi în casă. O privire în bucatarie şi deja puteţi realiza pentru prichindei spaţiul de joacă: mălai, făina, boabe de cafea, linguri şi linguriţe, borcane şi borcănaşe, vă vor fi de un real ajutor. Degeţelele sunt pregătite pentru activitățile de zi cu zi: îmbrăcat, dezbrăcat, încălţat şi ajungând la desenat şi la scris.       

Care este legătura dintre motricitatea fină a copiilor şi gândire?

Copiii, în jurul vârstei de 2-3 ani (chiar şi mai mici), explorează mediul înconjurător, descoperă şi află  multe lucruri noi astfel că dezvoltarea cognitivă este intensă. Cunoaşterea şi înţelegerea vor atinge cote maxime în această perioadă. Adulţii au un rol extrem de important de a-i ajuta pe copii să îşi dezvolte motricitatea şi de a-i stimula cognitiv.

Dezvoltarea motrică se întinde pe o perioadă lungă de timp şi pentru a-i ajuta pe cei mici să devină îndemânatici este nevoie de: atenţie, răbdare şi perseverenţă.

Iată câteva idei pentru dezvoltarea motricităţii:

  • transferul de lichide cu diferite recipiente (pipetă, lingură, polonic) în diverse borcane/cutii;
  • legarea şireturilor
  • înşirarea de mărgele
  • să închidă şi să deschidă nasturi, capse, fermoare
  • să aşeze nasturi în diferite modele 
  • să umple o cutie de lapte praf cu beţişoare de la îngheţată 
  • să prindă hainuţe cu cârlige.

 

 

Articol scris de Cătălina Daniela Lazăr – psiholog, educator și psihoterapeut în formare.

Zi cu veselie,

Cătălina

Posted in: Fără categorie

Lasa un comentariu