- Adriana
- Lasa un comentariuon Jocuri pentru creșterea conectării și a sentimentului de siguranță la copii
Bine te-am (re)găsit,
În momentul în care scriu acest articol starea de izolare și distanțarea socială se pare că va mai fi un mod de viață cel puțin pentru o lună de acum înainte, după care readaptarea la mediul social va fi una treptată, în care vom avea nevoie să fim atenți la modul în care vom interacționa cu ceilalți. Despre ce putem face pentru o readaptare blândă a noastră și a copiilor la mediul social, voi scrie într-un articol viitor.
Pentru moment am revenit cu o continuare la articolul trecut, despre Jocurile copiilor în vremea COVID-19.
Iar astăzi voi povesti despre 3 jocuril pe care le puteți face acasă împreună cu cei mici pentru a le crește sentimentul de siguranță și pentru a răspunde nevoii de conectare mai ridicată din această perioadă.
Această nevoie se poate observa la copii prin diferite comportamente: agățarea de părinte, solicitarea atenției acestuia mai mult timp ca înainte, tendința de regresie – nu mai face anumite lucruri pe care le făcea înainte, sau revine la obiceiuri anterioare – vrea să fie hrănit, îmbrăcat, își suge degetul și așa mai departe.
Jocurile de mai jos sunt utile atât în contextul actual, dar și când:
- copilul a trecut printr-o experiență traumatică
- a avut loc o schimbare majoră în viața copilului: mutarea, divorțul părinților, pierderea unei persoane dragi
- copilul întâmpină dificultăți de adaptare la școală, grădiniță
- apare un nou frate
- copilul a asistat/asistă la conflicte în familie
Iată ce jocuri îți propun:
Construirea unui spațiu sigur în casă
Acest joc:
- încurajează copilul să construiască un spațiu sigur, care îl poate ajuta în momentele dificile, dar și când simte emoții puternice
- este o ocazie bună în care poate învăța despre limitele sale și ale celorlalți
- este o oportunitate bună pentru a crea ideea de vizitare, interacțiune socială, în acest context în care suntem nevoiți să stăm acasă.
Începi prin a-i spune copilului că îl vei ajuta să construiască un loc sigur în casă, un loc doar al său. Dacă ai doi copii, fiecare dintre ei își va construi propriul loc sigur. Va fi un loc unde se poate cuibări atunci când simte nevoia și care îl va ajuta să se liniștească. În acest loc poate intra cineva doar dacă este invitat.
Luați o pătură de care nu aveți nevoie și construiți împreună cu cel mic un fort sau un cort în care să puneți perne, plușuri, jucării care îl fac să se simtă bine. În timp ce faceți acest lucru, discutați despre cum acest loc va fi doar al său, un loc special. După ce ați finalizat cu locul său sigur, poți construi și pentru tine un loc sigur, iar apoi să vă invitați unul pe la celălalt în vizită (astfel învață și despre limite în relațiile cu ceilalți), sau să vă petreceți fiecare timp în locul său sigur.
Spitalul meu de vindecare
Pentru că în această perioadă copiii se confruntă cu ideea de boală, sau poate chiar moarte (despre cum să le vobim copiilor despre COVID-19 am scris aici. ) pot fi mai frecvente jocurile de-a doctorul, însă acestea pot fi folosite și în scop benefic și pentru:
- gestionarea emoțiilor
- întărirea nevoii de îngrijire emoțională.
Pentru acest joc aveți nevoie de o cutie de pantofi, sau un săculeț.
Începi prin a vorbi cu copilul despre unele tratamente pentru boli fizice, cum ar fi o rană, o răceală sau o gripă. Adică: odihnă, bandaje, pastile, intervenții medicale ș.a.m.d. Mai departe căutați corespondentul acestora în tratamente pe care le folosim pentru probleme emoționale și creați împreună o trusă de prim ajutor pentru momentele în care copilul se simte copleșit.
Invită copilul să creeze propriul spital cu resurse de autoreglare emoțională pe care le poate folosi atunci când se simte copleșit de emoții. Iată ce poate introduce în această trusă:
- coli albe și creioane colorate (folosite pentru a desena emoțiile puternice, pentru a le exprima prin desen)
- lucruri moi la atingere
- obiecte pe care le folosește pentru a învăța să respire – baloane de săpun, o pană, un șervețel
- o jucărie
- imagini care îi aduc aminte de lucruri care îi plac sau poze imprimate.
Fiți creativi și construiți-vă propria trusă cu medicamente pentru auto-liniștire.
Jocuri simple de contact fizic
Acest tip de jocuri sunt foarte utile pentru a crea conexiunea părinte-copil și pentru că se bazează pe atingeri fizice. Deși simple, aceste jocuri sunt foarte efieciente pentru hrănirea emoțională a copilului, în special în această perioadă în care copiii pot solicta mai multă atenție.
Iată câteva exemple de jocuri scurte pe care le puteți face împreună cu cel mic:
- Atingerea penei: părintele gâdilă copilul cu o pană, copilul are ochii închiși. Copilul trebuie să ghicească unde l-a gâdilat părintele. Mai apoi schimbați rolurile și copilul este cel care te gâdilă și tu trebuie să ghicești.
- Copilul ascunde ghemotoace de vată undeva pe corpul său – în buzunar, în șosete. Iar părintele trebuie să le găsească. Părintele va începe prin a căuta ghemotoacele în locuri în care nu ar putea încăpea – în nas, în urechi, în gură.
- Sandvișul – Ia o pătură și niște perne. Mai întâi veți întinde pătura pe jos. Aceasta este lipia în care va fi înfășurat sandvișul. Acum să punem conținutul, care este chiar copilul. Părinții îl vor pune cu grijă pe pâinica întinsă pe jos. Pot adăuga sare, piper și alte condimente imaginare (sub forma atingerilor, pupicilor, mângâierilor) și dacă au la îndemână vor asezona sandvișul cu câteva perne. Și acum e vremea să mâncăm!
Despre Conectare în Familie povestesc în fiecare vineri, de la ora 13:00, live, pe pagina SECOM România și Itsy Bitsy FM.
Vinerea aceasta, 8 Mai, ora 13:00, voi povesti despre: Resursele familiei pentru a depăși mai ușor această perioadă.
- Care sunt activitățile care vă aduc bucurie când sunteți împreună?
- Care sunt resursele familiei voastre?
- Care sunt factorii de risc și factorii protectivi ai familiei tale?
- Cum poți gestiona conflictele din cadrul familei: între frați, între părinți și copii?
- Cum îi vorbesti copilului despre valori umane precum: empatia, compasiunea, rezilienta, rabdarea.
O tolbă plină cu jocuri şi activităţi
Pentru zilele lungi de stat în casă, o tolbă plină cu jocuri de toate felurile:
– dezvoltare emoţională
– relaţii sănătoase
– şcoală
– inteligenţe multiple
– senzoriale