Dragile mele,
 
Astăzi un ultim articol din seria „Învață-i pe cei mici să-și seteze obiectivele”.
 
 
Pe cel de ieri il regăsești aici: Vizualizarea obiectivelor
 
Tema zilei este setarea obiectivelor SMART.
 
 obiective smartAi mai auzit până acum de conceptul SMART în stabilirea obiectivelor? Tu îl folosești atunci când îți propui un scop? Nu sunt adepta aplicării teoriei ca la carte, însă câteva noțiuni te pot ajuta să ajungi mai repede acolo unde ți-ai propus și să-l înveți și pe cel mic să folosească această metodă încă de pe acum. Gândește-te ce evoluție spectaculoasă are un copil crescut cu anumite concepte de dezvoltare persoanlă, care să fie fundația omului de succes de mai târziu.
 

Haideți să vedem ce înseamnă SMART. SMART este un acronim care provine de la:

  • Specific
  • Măsurabil
  • Abordabil (de atins)
  • Relevant
  • Încadrat în timp

Specific – un obiectiv clar, bine conturat, formulat în detaliu.

Un obiectiv specific vizează rezultate concrete și răspunde următoarelor întrebări: Cine?, Ce?, Când?, Cum?, Care este grupul țintă?. Nu este obligatoriu ca obiectivul să răspundă la toate aceste întrebări, însă cu cât este mai bine exprimat cu atât putem contura pașii pe care îi avem de parcurs pentru atingerea lui.

Așadar, în loc de un scop general formulat de către copil astfel „Câștigarea concursului de înot”,  învață-l pe acesta să formuleze un scop specific „Câștigarea concursului de înot Cupa Sprint, ediția a 4-a 2014, categoria Juniori”.

Măsurabil – un obiectiv cuantificabil fie cantitativ, fie calitativ.

Este important să știm când un obiectiv este atins și să putem determina momentul în care acesta este atins cu exactitate. Cand a fost ultima dată cand ți-ai atins un obiectiv? Se poate întâmpla să nu-l poți data exact in timp pentru că atunci când l-ai stabilit nu ai folosit o unitate de măsură. Drumul spre un obiectiv nu este în linie dreaptă, acesta suferă modificări, devine doar o verigă dintr-un șir lung de obiective care să te aducă la țelul final.

Din exemplul de mai sus putem deduce că obiectivul este măsurabil la câștigarea concursului. Pentru a fi măsurabil vom adăuga „Câștigarea primului loc la concursul de înot Cupa Sprint, ediția a 4-a 2014, categoria Juniori, cu un timp de 00:38 secunde și un număr de 170 de puncte”.

Abordabil, de atins sau realizabil – înseamnă că un obiectiv poate fi într-adevăr atins.

Pentru ca un obiectiv să fie realizabil trebuie să se țină cont de resursele disponibile, de pregătirea și capacitatea copilului, de timpul disponibil necesar. În exemplul de mai sus obiectivul nu poate fi realizabil dacă copilul tău începe pregătirea pentru concurs doar cu o lună înainte, până atunci el neștiind să înoate. Determinarea și angajamentul au limitele lor. Însă dacă el practică acest sport de ceva vreme și urmărește îmbunătățirea timpului de la 00:45 la 00:38, atunci acesta este un obiectiv abordabil.

Relevant – înseamnă că obiectivul are impact asupra celui ce îl stabilește.

Obiectivul stabilit face parte de cele mai multe ori dintr-un obiectiv mai mare, care necesită mai mult timp pentru îndeplinirea lui. Este esențial ca un obiectiv să fie relevant pentru copilul tău, adică el să-și dorească acel lucru. Spre exemplu dacă micuțul din exemplul de mai sus estepasionat de înot și își dorește ca pe termen lung să practice acest sport de performanță, atunci obiectivul este relevant. Însă dacă el face această activitate ca un simplu hobby, dar pe termen lung își dorește să urmeze Conservatorul și să devină un pianist de renume mondial, atunci obiectivul de mai sus nu este relevant.

Încadrat în timp – presupune ca obiectivul să aibă și un termen limită.

Este important ca obiectivul să fie bine definit în timp. Dacă îl lăsăm “liber” și “atemporal”, așa va rămâne. Termenul fixat trebuie să fie unul realist. Reiau exemplul de mai sus, dacă un copil care de abia învață să înoate își propune să câștige un concurs care se desfășoară peste o lună, termenul fixat nu este realist.

Așadar obiectivul nostru ar suna cam așa „Câștigarea primului loc la concursului de înot Cupa Sprint, ediția a 4-a 2014, categoria Juniori, desfășurat în data de 10.04.2015, cu un timp de 00:38 secunde și un număr de 170 de puncte”

În loc de termen linită (deadline) eu îl voi numi termen de reevaluare (reborn line). La reborn line se face un inventar pentru a vedea ce s-a atins si ce nu din obiectivul stabilit. Dacă pe data de 10.04.2015 copilul câștigă primul loc la concurs, cu un timp de 00:38 secunde și un număr de 170 de puncte, atunci obiectivul a fost atins. Însă dacă nu are aceste rezultate este important ca el să nu se demoralizeze, ci dimpotrivă să fie mai determinat să reușească. Cu siguranță a învățat ceva din experiența respectivă și printr-o scurtă evaluare își poate da seama unde mai are de lucrat, poate are un start prea lent sau orice alt lucru care-I încetinește timpul.

Formularea unui obiectiv conform principiilor SMART nu îi ia copilului mai mult de 5 minute. Învață-l să-și scrie scopul pe un post-it și să-l lipească undeva la vedere, astfel încât de fiecare dată când îl privește să își aducă aminte de el și să fie motivat să-l atingă.

Să creștem împreună!

Cu drag,

Adriana

Posted in: Fără categorie

Lasa un comentariu