Bine te-am (re)găsit,

Ce reprezintă pentru tine stima de sine?

Tu ai o stimă de sine ridicată?

Care este dialogul tău interior, ești blândă cu tine însăți și-ți acorzi dreptul de a greși, sau, din contră, te critici la fiecare pas pe care-l faci?

Stima de sine este o componentă a încrederii în sine, alături de imaginea de sine și acceptarea de sine. Aceasta este extrem de importantă și în sens larg reprezintă respectul pe care ni-l purtăm pentru ceea ce suntem.

stima de sine copii

Noi, adulții de astăzi, am crescut într-o vreme în care critica și autocritica erau la mare modă, astfel că, deloc surprinzător, astăzi foarte puțini știu să se respecte pe ei înșiși.

Iar dacă noi nu știm cum să o facem, ce pretenție am putea avea de la ceilalți să ne respecte? Dacă noi ne blamăm pentru fiecare eșec, iar vocea din mintea noastră ne spune cât de insuficienți suntem, cum putem crede că ceilalți ne vor vedea altfel? Sau cum putem fi fericți, dacă noi trăim în permanență cu cineva care ne sabotează, respectiv propria percepție despre sine?

Stima de sine este extrem de importantă, de aceea, astăzi, voi propune câteva modalități pentru a-l ajuta pe copil să aibă o stimă de sine ridicată.

1. Ajută-l să vadă care sunt punctele lui forte și lucrurile bune pe care le face

În orice acțiune pe care o întreprinde, indiferent că aceasta este una reușită, sau mai puțin reușită, ajută-l să vadă ce anume a făcut bine. Spre exemplu, atunci când învață să deseneze un copac și nu reușește de prima dată, încurajează-l să observe ce a făcut bine la desenul său, pentru a putea să repete în viitor. Indiferent de cât de „neagră” ar părea o situație, ajută-l să observe ce anume a făcut bun în situația respectivă și ce mai are de îmbunătățit.

2. Învață-l să filtreze opiniile celorlalți

Copiii au tendința să absoarbă opiniile celorlalți și în special ale adulților apropiați, fără a le pune la îndoială. Astfel că, dacă celui mic i se spune că este prost, neîndemânatic, leneș, încăpățânat și așa mai departe, el își va asuma aceste titluri. Ajută-l să diferențieze între el, ca persoană și comportamentul său. Să treacă prin filtrul propriu orice lucru care-i este adresat în mod direct și să înțeleagă că acea persoană vorbește despre comportamentul său la un moment dat și nu despre el, ca om. Și nu în ultimul rând să păstreze doar acele lucruri pe care el le consideră utile și adevărate despre sine.

3. Învață-l să nu se compare cu ceilalți

Fiecare este unic în felul său și comparația nu face altceva decât să-i știrbească copilului din individualitate. Chiar dacă prietenul său a învățat să meargă mai repede pe bicicletă, el poate a învățat să înoate într-un timp mai scurt. Ajută-l pe cel mic să se vadă ca fiind unic, separat de frații, surorile, prietenii, colegii săi și să observe progresele pe care le înregistrează de la o zi la alta, să se compare doar cu el însuși, nu cu ceilalți.

4. Învață-l să se iubească pe sine

Este una dintre provocările cu care se confruntă majoritatea adulților, astăzi. Știm foarte bine cum să ne criticăm, cum să ne sabotăm și nu prea știm cum se ne apreciem, cum să ne considerăm valoroși. Adevărul este că, în primul rând, noi ar trebui să ne iubim pe noi înșine. Iar relația cu noi este, fără doar și poate, singura relație pe care o întreținem întreaga viață. Ajută-l pe copil să se iubească pe sine, fără a deveni egoist, ci tocmai, cu intenția de a le oferi și celorlalți din preaplinul său.

5. Încurajează-l să își sărbătorească succesele

Să îți sărbătorești propriile succese este poate cel mai plăcut lucru pe care-l poți face pentru tine și cu toate acestea, de foarte puține ori o facem. Ajută-l pe copil să-și sărbătorească micile succese și să se aprecieze pentru ceea ce a realizat. Astfel, el va reuși să-și crească stima de sine, tratându-se cu respect atunci când are o reușită.


Stima de sine este acel sentiment de valoare pe care îl simți pentru propria persoană, de respect și apreciere pentru ceea ce ești tu, ca om.

Este extrem de important să-i ajutăm pe copii să își crească stima de sine și să se simtă valoroși, frumoși și „de iubit”. Pentru că fără aceasta, copiii vor avea o relație defectuoasă cu ei înșiși, o relație în care se vor sabota în permanență, fără măcar să conștientizeze că gândurile autocritice le afectează starea de bine.

Așa cum spun la fiecare eveniment, cele mai importante lucruri pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil sunt atenția și iubirea primită din partea adulților care îl au în grijă: părinți, bunici, bonă, asistent maternal și așa mai departe.

Un copil poate fi dus la cele mai bune școli, activități extrașcolare sau ateliere, însă, nimic nu poate compensa cu atenția și iubirea primită din partea părinților. Așa că, tu deja faci cel mai bun lucru pentru copilul tău.

Pentru că emoțiile copiilor, creșterea și dezvoltarea lor armonioasă, precum și relația părinte-copil sunt în centrul activității mele, am dezvoltat o serie de 4 ateliere pe care le voi susține în perioada 15 Ianuarie – 19 Martie 2016, în București.

Workshop-urile sunt unice pentru că îmbină jocul cu integrarea unor concepte complexe și dezvoltă abilități esențiale.

Acestea sunt structurate în 2 părți:

  • secțiunea de lucru pentru copii
  • secțiunea de parenting cu părintele însoțitor

Am inclus și 2 bonusuri, iar acum fiecare atelier are un discount de 30%. În plus, îți ofer o super garanție pentru că am foarte mare încredere în calitatea informațiilor oferite.

Primul workshop va fi „Creșterea înscrederii în sine”.

Află mai multe detalii aici: Workshop Creșterea încrederii în sine.

test cover

Să creștem împreună!

Să creștem împreună!

Cu  mare drag,

Adriana

 

Posted in: Fără categorie

Lasa un comentariu